Интересни демонстрации на древни занаяти, произведения от маслена живопис, картини

...
Интересни демонстрации на древни занаяти, произведения от маслена живопис, картини
Коментари Харесай

Тази събота задължително се разходете по улица Алеко Константинов!

Интересни демонстрации на антични занаяти, творби от маслена живопис, картини от еко материали, дизайнерски бижута, художествени пластики, бърза направа на шаржове, произведения от глина, плетени играчки и дребна Бакалия ще предадат същински нюанс на най-новото артистично пространство в Бургас. Преобразената улица " Алеко Константинов ", намираща се в непосредствена непосредственост до едноименния площад и катедрален храм " Св. св Кирил и Методий ", ще се трансформира в привлекателен център на другите типове изкуствата и създатели. Първият Арт базар чака своята аудитория на 5 март /събота/. Впечатляваща стена за оцветяване с размери 10 кв. метра ще срещне малчуганите, които обичат да съчетават цветовете, а резултатът ще е красива картина, основана от десетки сръчни ръчички. Децата от разнообразни възрасти могат да изработят своя рисунка навън, а също да наредят пъзел. Всички материали са обезпечени от Община Бургас.

От 11 часа в новото пространство ще бъдат изложени ръчно направените сувенири на " Морски знаци ", авторски бижута, картини и пластики на изложба " Богориди ", ръчно плетените играчки на Стефка Цветкова, а Тони Видева ще предложи на минувачите и посетителите своите произведения от глина. Свои творби на изкуството ще показа и известното семейство художници Гари и Ели от изложба “GАRYELI ". Емилия Русева ще показа 3D картини от естествени материали, а Гинка Минева ще покаже ръчно направени цветя от метал и полиестер. В първия Арт базар със свои творби ще се включат и 12 студенти от Филиала на Националната художествена академия. Посетителите на базара ще научат и за последните настоящи трендове в татуировките, ще чуят съвещания и рекомендации от експертите от Tattoo Club Burgas.

" Идеята на Община Бургас е тези събития да се трансфорат в регулярни, да се организират всяка седмица. Оживяването на тази зона е подкрепено с решение на Общинския съвет. То ще помогне за развиване на артистичните общности и креативните промишлености. Всички интензивности в пространството ще бъдат съобразени с търговците и бургазлиите, които живеят на улицата и наоколо, както и с дейностите на учебно заведение " Св. св.Кирил и Методий ". Очакваме по-голяма интензивност от тях, ние сме отсреща за всевъзможни оферти и въпроси. Нека дружно да създадем още едно красиво място, което да носи артистичния дух на града ни! ", разяснява Диана Саватева, зам.-кмет " Култура, туризъм и спорт " в Община Бургас.

В света на художниците ще ни пренесат и учениците от профилираните паралелки на СУ " Св. св.Кирил и Методий ". Младите гении под управлението на преподавателя си Таня Стоянова ще рисуват навън и ще основават ведро въодушевление. Малка Бакалия ще презентира здравословни, домашно приготвени храни и питиета от еко земеделие и отглеждане на животни. Сред акцентите в програмата са демонстрации на грънчарско колело от 35-годишния Андон Орлов и изплитане на декоративно пано от ракита /вид храстовидна върба/, в осъществяване на Станко Киров. И двете ще стартират от 13.00 часа.

Андон Орлов е шесто потомство грънчар, а техниката и уменията за античния поминък придобива в завещание от своя дядо и татко. Пред очите на дребни и огромни той ще оформи естетически издържани съдове от глина – гърнета, саксии, вази. Станко Киров се занимава с плетене на ракита от 28 години. Той е един от десетимата майстори в цяла България, които познават всички тънкости на характерния поминък. За направата на една кошница са нужни сред 8 и 12 часа, само че този материал дава необятна опция на създателя да разгърне въображението си - от забавна покъщнина до атрактивни полилеи и украшения. Пред бургаската аудитория Станко Киров ще създаде стенно пано за цветя.

Събитието се провежда от Община Бургас, Дружеството на бургаските художници, Регионална занаятчийска камара Камарата – Бургас и Филиала на Националната художествена академия.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР