Интересен феномен се наблюдава в представителното проучване на обществените нагласи

...
Интересен феномен се наблюдава в представителното проучване на обществените нагласи
Коментари Харесай

Проучване на „Алфа Рисърч”: Красимир Каракачанов е харесван, работата му - не толкова

Интересен феномен се следи в представителното изследване на публичните настройки на „ Алфа Рисръч” за септември т.г., извършено измежду 1030 пълнолетни българи. Сред най-харесваните министри от държавното управление са представители на сфери, за политиките в които кабинетът „ Борисов 3” надалеч не получава толкоз високи оценки.

Така в случай че обичайно вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев е с най-голям рейтинг (19,4% утвърждение против едвам 3% неодобрение), то на второ място се оказва военният министър и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов (с 16,1% утвърждение и 5,2% неодобрение). В същото време работата на държавното управление в областта на защитата е едвам на седмо място по позитивни оценки.

На трето място по рейтинг измежду министрите е спортният Красен Кралев, като „ Алфа Рисърч” изобщо не мерят позитивните оценки за неговата сфера. Същото е и ситуацията с натоварената с подготовката на европредседателството Лиляна Павлова. В същото време, най-успешните сфери за държавното управление са инфраструктурната (ресорният министър Николай Нанков е едвам осми по рейтинг), външнополитическата (а вицепремиерът Екатерина Захариева е отвън топ 4) и туристическата (Николина Ангелкова е още по-назад в персоналната класация).

Това разминаване в оценките сред лицата от екрана и действителните политики на поверените им ведомства не се случва единствено в дъната на двете ранглисти. Там „ бетонирани” са Цецка Цачева и правораздаването - с 20,6% персонално отрицание и едвам малко над 7% позитивни оценки за свършената работа. Гражданите не са удовлетворени и от проф. Николай Петров и опазването на здравето.

Сред министрите с по-лоша персонална оценка са и Нено Димов (екология) и Емил Караниколов (икономика), които се оказаха в центъра на кавги и съмнения за държавна интервенция в частен интерес – въпросите със строителството в зона „ Калиакра” и с лиценза на „ Емко”.

Премиерът Бойко Борисов все още е с повече негативни, в сравнение с позитивни оценки – 39% против 32%, като те идват главно от гласоподаватели на ГЕРБ и, в по-малка степен, на „ Обединени патриоти”.

На този декор, близо две трети от интервюираните са на мнение, че държавното управление би трябвало да изкара цялостния си мандат – въпреки критиците му (38%) да са съвсем двойно повече от последователите му (21%). „ Алфа Рисръч” са на мнение, че точно неуспехите в региона на правосъдната промяна и свадите с политици от ГЕРБ въздействат отрицателно на рейтинга на държавното управление.

Ако въпреки всичко се стигне до избори през днешния ден, от Народното събрание би изпаднала „ Воля” на Веселин Марешки, която се е „ стопила” до 1,8% поддръжка. ГЕРБ резервира 6% преднина пред Българска социалистическа партия (25,1% против 19,3%). Националистите записват лек спад.

Около две трети от българите считат, че у нас обстановката е спокойна, до момента в който единствено 20% са на същото мнение, когато става въпрос за протичащото се по света. Анкетираните са скептични за успеваемостта на новия антикорупционен орган – без значение кой назначава неговия началник. Едва 8% са подготвени да подадат с името си сигнал за подкупен политик.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР