Интерактивността е естествената еволюция на съдържанието и медиите в интернет(снимка:

...
Интерактивността е естествената еволюция на съдържанието и медиите в интернет(снимка:
Коментари Харесай

Подкастите стават интерактивни


Интерактивността е естествената еволюция на наличието и медиите в интернет
(снимка: CC0 Public Domain)

Винс Майър и Майкъл Тъкър, водещи на подкаста „ Отвъд сюжета ”, считали, че знаят какво желае публиката за идващия им епизод: надълбоко потапяне в „ Назад към бъдещето ”. За да бъдат сигурни обаче, решили да интервюират своите слушатели. Направили анкетата си там, където почитателите и без друго най-активно слушат тяхното шоу – в Spotify – и употребявали новия му инструмент за допитване, с цел да потърсят настройките на публиката. Изненада – болшинството поискало „ Кръстникът ”.

„ [Анкетите] разрешават на технологията да навакса по някакъв метод ”, споделя Тъкър в обява на. „ Мястото, където хората фактически слушат, е такова, че към този момент могат и да вземат участие ”. Въпреки че двамата водещи са почнали да употребяват анкети едвам през последната година, те са единомислещи, че слушателите напират да изкажат своето мнение. Хората желаят да бъдат чути.

„ Подкастингът постоянно е бил като еднопосочна улица ”, разяснява Майк Миняно, началник на платформата за наличие в Spotify. „ Създател разгласява наличие, публиката слуша – това е ”. Сега нещата се трансформират.

Анкетите идват

Интерактивните детайли си пробиват път в подкаст-пространството. Spotify дава опция на всички свои основатели на Anchor да вършат анкети, серии от въпроси и отговори, проби на интерактивни реклами. Други приложения като Фейсбук се пробват да разрешат на слушателите да оставят – съществена функционалност на YouTube. А приложенията за подкастинг в Китай към този момент разрешават на слушателите да основават „ кръгове за слушане ” и „ дискусионни групи ”.

„ Когато за първи път изтеглих китайско приложение за подкасти, бях шокирана от това какъв брой интерактивни са те ”, написа Хелън Ли. Според Майър, на доста места по света хората към момента не могат да си показват да се даде опция на слушателите за незабавна противоположна връзка.

Бъдещето е интерактивно

В преди малко стартиралото приложение Fireside първото нещо, което вижда човек, когато отиде на уеб страницата му, е надпис с огромен, самоуверен, бял шрифт: „ Бъдещето на заниманието е интерактивно ”. Същото е и с Twitch. „ Ние построяваме общности към наличие онлайн, което е интерактивно, разнообразно и постоянно от последващо равнище ”, споделят основателите му.

В случая с Fireside феновете могат да реагират с, да зададат въпрос или да оставят писмен коментар. В Twitch слушателите могат да платят името им да се появи във видеото на обичания им стриймър и да се причислят към коментаторите.

Amazon пък наподобява като да работи и върху нещо характерно за региона. В неотдавнашно изследване компанията загатна опцията за функционалност за допитване.

„ Всъщност към момента не сме видели някой да „ разбие кода ” на същинската интерактивност слушател-създател в платформите за слушане ”, споделя Миняно. „ Мисля, че това е просто естествената еволюция на наличието и в интернет и, че можем да се надяваме най-сетне и при подкастинга да настигнем останалите медии ”.

Жестово ръководство

Не единствено, че подкастинг-сферата става все по-интерактивна, само че се търсят и способи това да става по-естествено. Backtracks – платформа за разбор и реклама в подкасти – е създала SDK, който се свързва с AirPods за разкриване на с глава. Така би било допустимо една подкаст-реклама да приключи с нещо като „ Поклати глава, с цел да узнаеш повече ” и да ти даде късмет да се задълбочиш в дадена тематика. Изпълнителният шеф на Backtracks Джонатан Гил вижда това като по-приятно и по-естествено решение.

„ Една от аргументите да вършим това като част от слушането е, че човек може да върви, да тича, да е в къщата си и да шета и в случай че водещият зададе въпрос или прикани към взаимодействате, можете да откликнете с кимане, вместо да търсите телефона си, с цел да забиете взор в екрана ”.

Една от най-големите аргументи за този блян към повече интерактивност е вярата, че подкастите ще станат по-привлекателни. Ако слушателите могат да приказват с обичания си водещ и да се сътвори общественост в обещано приложение, има възможност множеството хора да станат постоянни гости. След това, несъмнено, идва функционалността за – изключително сериозна функционалност в аудиото.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР