Интензитетът на дърводобива на мястото, където се е събирала водата,

...
Интензитетът на дърводобива на мястото, където се е събирала водата,
Коментари Харесай

Явор Гечев: Коритата на реките не са били добре почистени

Интензитетът на дърводобива на мястото, където се е събирала водата, което е към 20 квадратни километра, няма несъразмерна сеч. Това сподели в предаването " Денят стартира " на Българска национална телевизия Явор Гечев, служебен министър на земеделието. Въпреки това е поръчана цялостна инспекция от Агенция по горите и други институции. Ще се ревизира и положението десет години обратно и това по какъв начин сечите въздействат обратно във времето. В инспекциите ще вземат участие освен локални екипи. Явор Гечев добави, че коритата на реките не са били добре почистени. Това е нямало по какъв начин да спре бедствието, само че предварителната защита е нужна, сподели той.
При дърводобива има предписание за 15 метра от страни на реките да не се пипа дървесината, само че водата е била толкоз огромна, че 15 км от обитаемоте места тази линия я няма и дървесината непосредствено се е спряла в първите обитаеми места.

" Това злополучие е в такива размери - колосални - 200 литра на квадратен метър за няколко часа ", сподели той.
Явор Гечев добави, че коритата на реките не са били добре почистени. Това е нямало по какъв начин да спре бедствието, само че предварителната защита е нужна, сподели той.
Вече е направена организация за обезщетение на земеделските производители. Унищожени са хиляди декари със зеленчуци, сподели още министърът. От първия ден на бедствието има организация за земеделците, които могат да подават информация за пропаднали площи. На 100% пропаднали площи се заплаща 80% от разноските, направени по софтуерна карта. Министерският съвет ще обезпечи нужните средства.

Малките стопани също да разказват вредите, сподели още той.
Гечев успокои хората да не се тормозят, в случай че има изгубени и наводнени документи за къщите им. От Министерство на здравеопазването ще спомагат оптимално на хората. 
Бедствието е локално и няма да се отрази на цените, търсенето и предлагането на зеленчуци, успокои Явор Гечев.
Той удостовери тезата, че е по-добре, че се е скъсала дигата към Калековец, с цел да не бъде залят целия Трилистник. 
Вижте целия диалог във видеото.
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР