Интегрират роботи в училища, за да помагат в обучението на

...
Интегрират роботи в училища, за да помагат в обучението на
Коментари Харесай

Роботи помагат на ученици да учат уроците си

Интегрират роботи в учебни заведения, с цел да оказват помощ в образованието на малчуганите. С тази задача са се заели няколко компании от ИТ бранша в страната, като благодарение на страната се пробват да реализират новаторски резултати.

Благоевград беше един от последните градове в страната, в които роботите Нао и Пепър се срещнаха с хора и можеха да беседват с тях. Те се оказаха забавно занятие както за децата, по този начин и за възрастните.

" Идеята е в по-големи градове в страната да бъде показана нововъведението с роботите, и несъмнено, популяризирането им, защото всички ние сме чували за тях, не всички сме ги виждали. Целта беше да бъдат видени ", изясни Катя Петкова, която е уредник на новаторски планове в образованието.

Основното предопределение на умните роботи е те да бъдат асистент на хората, а не техен сурогат. Роботите са програмирани по този начин, че да оказват помощ с уроците в учебно заведение, а това към този момент се прави в доста образователни заведения в страната. Освен в учебно заведение, те могат да бъдат потребни и на доста други места.

" Те упътват и насочват клиентите към алкохолни питиета, т.е., един тип сомелиери. Има един робот, който може да извършва команди, да вземем за пример: вдигни си ръката. Роботчето Нао, той към момента не е подготвен да приказва на български, а може да говорите с него на британски. Той върви, сяда, става ", описа изпълнителният шеф на IT компания Николай Йорданов.

Роботът Пепър може както да ни бъде потребен, по този начин и да ни основава въодушевление.

Българска национална телевизия: Как се казваш?

" Роко се споделям. Каня те на кафенце и то гратис на щанда. Ела, ела, щом си дисциплиниран ".

Възможностите на тези умни роботи занапред ще бъдат преоткривани. Те ще стават все по-полезни в всекидневието ни с времето.

" На мен ми се желае роботът да се научи да прави мусака и да го взема у дома, само че сега търсим още този, който ще успее да го научи да го прави ", разяснява Катя Петкова.

Уменията на роботите бяха показани на публицистите от БНР и Българска национална телевизия в Благоевград, като един от тях даже се включи в радиопредаване.

Репортер: Али Мисанков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР