Инсултът е смърт. Винаги е мозъчна смърт. Всеки инсулт оставя

...
Инсултът е смърт. Винаги е мозъчна смърт. Всеки инсулт оставя
Коментари Харесай

Доц. Калпачки: Вече сме на второ място в света по смъртност от инсулт

Инсултът е гибел. Винаги е мозъчна гибел. Всеки инсулт оставя диря. Голяма част от гибелта е окончателна, т.е. инсултът е най-големия палач в света и е по-добре да не се случва. Това сподели началникът на Клиниката по нервни заболявания към УМБАЛ „ Света Анна “ - София доцент Росен Калпачки в подкаста на БНР „ В центъра на системата “.

По думите на доцент Георги Ангов, невролог и отоневролог в Клиниката по нервни заболявания на УМБАЛ „ Александровска “, най-правилният метод за хората, получили инсулт, е да извикат Бърза помощ.

Специалистите подчертаха трите съществени признака, които не би трябвало да бъдат подминавани – ненадейно настъпило деформиране на лицето, смяна в говора или уязвимост в лявата или дясната ръка. „ Ако един от тях се случи, не дай Боже два, е съвсем несъмнено, че стартира инсулт “, сподели доцент Калпачки.

„ Инсултът е свръхспешно положение. Медицинската общественост в света се е обединила, че това е най-спешното положение, защото касае мозъка. Дори сърдечните инфаркти могат да изчакат малко. Основният белег, по който можем да разпознаем инсулта, е ненадейност. Внезапно деформиране на лицето, смяна в говора, неочаквана уязвимост в крайниците значи инсулт. Големият проблем е, че тези признаци не се усещат незабавно и е доста значимо да има някой към индивида, получаващ инсулт “, сподели още той.

„ Паник-атаките и световъртежът не са признаци на инсулт. Само 5 на 100 от световъртежите са демонстрация на инсулт. 100% от хората, когато им се завие свят, са уверени, че получават инсулт, а не е по този начин. Острият световъртеж е съществено положение, само че е друго от инсулт “, добави доцент Ангов.

По думите му доста се е нараснал пациентопотокът от всички неврологични болести и евентуално въздържането на пациентите от постъпване в болница по време на Коронавирус пандемията е отговорно за усложняване на огромна част от положенията. „ Патологията е една и съща като преди, само че количеството пациенти се усили “, сподели доцент Ангов.

„ Последните данни на СЗО сочат, че към този момент сме на второ място по обща смъртност, пред нас е страната Лесото, а по смъртност от инсулти също излязохме на второ място. До 2019 година бяхме еднолични водачи, като в този момент пред нас е Черна гора. По сърдечносъдови болести, обединени с инфарктите, обаче сме безспорни водачи “, сподели доцент Калпачки.

Коронавирус повлия на инсултите в европейски мащаб. 13% по-малко са получилите тромболиза в Европа през 2021 спрямо 2019 година „ Има известно нарастване на броя на инсултите като причина от Коронавирус, въпреки че чакахме доста повече вирусът да повлияе непосредствено на съдовете на мозъка. В нашата клиника имаме към 6000 пациенти с Коронавирус, всички са неврологично проследени, само че инсултите от тях са към 200. Коронавирус не повлия непосредствено на инсултите, а затрудни достъпа до лекуване, което докара до повече инсулти “, добави доцент Калпачки.

„ Аз образовам моите пациенти по какъв начин да се профилактират против съдови болести - работя с всеки от тях самостоятелно. Това са рисковите фактори - надзор на кръвното налягане, мастен профил, диабет, физическа интензивност, тютюнопушене и зависимостите, надзор на сърдечната аритмия. Никога няма да се уморим. Преживелите няколко микроинсулти пациенти би трябвало да се наблюдават доста прецизно с проучвания, тъй като рискът от следващ инсулт в действителност е доста по-голям “, уточни доцент Георги Ангов.

„ Има рискови фактори, от които не можем да избягаме. При инсулта има елементарно резюме – високото кръвно налягане. Ако желаете да се предпазите от мозъчен инсулт, дръжте кръвното си добре. Предсърдното мъждене е причина пък за съвсем 1/3 от инсултите “, добави доцент Калпачки.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР