Инсултът е остро нарушение на мозъчното кръвообращение с изключително тежки

...
Инсултът е остро нарушение на мозъчното кръвообращение с изключително тежки
Коментари Харесай

Инсулт - 10 рискови фактора и как да изпреварим смъртта? Причини, симптоми, първа реакция

Инсултът е остро нарушаване на мозъчното кръвообращение с извънредно тежки последици за здравето и живота.

Специалистите отличават два положения, които изискват съвършенно разнообразни първи реакции и способи на лекуване: хеморагичен инсулт и исхемичен инсулт.

При хеморагичния инсулт като предписание става скъсване на кръвоносен съд и кръвоизлив в мозъка. Тази съдова злополука дебне човек в средата на работния ден, в часове на най-високо напрежение и прочувствени реакции или вечер, когато се прибира пребит от работа.

При исхемичния инсулт се запушват съдове в основния мозък, лишавайки избрана област от приток на кръв. В резултат невроните и другите кафези в зоната на исхемията умират. Исхемичният инсулт най-често удря нощем или в ранното утро.

Според международната статистика съотношението на исхемичните към хеморагичните инсулти е 7-8:1.

Инсултът е измежду най-смъртоносните заболявания у нас и предизвиква голяма инвалидизация измежду оживелите - единствено към 20% от тях благодарение на дейна терапия съумяват да се върнат към предходната си активност и метод на живот. Изключително обезпокоителен е и фактът, че инсултът с всяка минала година поразява от ден на ден младежи.

Специалистите изброяват 10 съществени рискови фактора и то единствено за исхемичен инсулт. Тези фактори обаче може да се предотвратяват и контролират.

1. Артериална хипертония - един от най-важните рискови фактори. Тя е диагностицирана при 90% от пациентите с инсулт. Ако е лекувана навреме рискът от инсулт пада на половина.

2. Повишено равнище на холестерол. То може да бъде намалено посредством здравословно хранене и диета, в която животинските мазнини са сменени от растителни, а в менюто водещи са пресните плодове, зеленчуци, морска риба.

3. Третият рисков фактор е солта. Употребата ѝ просто би трябвало да бъде съкратена.

4. Алкохол - Злоупотребата с алкохол непосредствено е обвързвана с повишението на риска от инсулт. Под корист се схваща повече от 300 г чист алкохол или повече от 600 г някакви други мощни питиета седмично. От друга страна чаша хубаво алено вино дневно освен не покачва риска от инсулт, а в противен случай - препятства развиването на атеросклероза, усъвършенства положението на съдовете.

5. Пушене - връзката сред пушенето и инсулта е потвърдена еднопосочно.

Кои са останалите 5 рискови фактори за инсулт, ролята на наследствеността, първи признаци на мозъчния удар и незабавна помощ четете в Zdrave.to

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР