Инсулини има, но определени видове ги няма. В момента липсват

...
Инсулини има, но определени видове ги няма. В момента липсват
Коментари Харесай

Николай Костов: Инсулини липсват, защото се изнасят

Инсулини има, само че избрани типове ги няма. В момента липсват 7 типа, освен това не от в този момент, дори се усилват. Причината е, че те се изнасят. Това сподели ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов пред Bulgaria ON AIR във връзка а по отношение на неналичието на животоподдържащи инсулини по аптеките. Костов посочи, че изчезналите инсулини влизат в листата на изнесените медикаменти на ИАЛ.

По думите му има и други, над 20, изчезнали медикаменти за диабет, които също са от особена значимост за болните.

„ Румъния изнася даже повече от България, заради повода, че пазарът е по-голям. Такива дефицити като в България не се образуват. 217 медикаменти са дефицитни за предишния месец в Австрия, от които единствено 7 съответстват с дефицитите в България. Няма нито един инсулин, който да липсва в Австрия. Общите проблеми в цяла Европа са правилни единствено а Западна Европа, не не и за България ”, съобщи още той.

На въпроса какво се случва с хората, чиито инсулини са дефицитни, Николай Костов показа, че за наслада множеството диабетици имат запаси, които пазят за такива случаи. Разменят си медикаменти в групите, записват се и обикалят аптеките.

„ Не работи системата СЕСПА. Твърде малко медикаменти влизат в този забранителен лист. Инсулинът не влиза в листата. По лекарско наставление изчезналите медикаменти са близо 300. Самата СЕСПА би трябвало да се промени. Има законопроект, който е на равнище нотификация. Очаква се да влезе в Народното събрание. ”, разяснява Костов.

„ Пациентите са наясно и знаят, че ние не сме отговорни. Понякога има кавги, тъй като и те са изнервени. Все отново здравето и животът им е обвързван с тези медикаменти ", приключи ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР