Инсулин със съмнително качество се продава в аптечната мрежа. За

...
Инсулин със съмнително качество се продава в аптечната мрежа. За
Коментари Харесай

Внимавайте: Пуснаха съмнителен инсулин в аптеките

Инсулин със подозрително качество се продава в аптечната мрежа. За това сигнализира в " Марица " пловдивчанинът Стоян Варимезов. Човекът страдал от диабет и се лекувал с " Хумалог Микс 50 ". Лекарството си инжектирам самичък

" Преди да си заредя спринцовката, съгласно напътствията, постоянно раздрусвам патрончето с инсулина, до момента в който наличието се хомогенизира. При една от партидите обаче с №С881617Р, вместо нормалната течност, се получават парцали ", изясни индивидът.

" Хумалог Микс 50 " се създава от американската компания Търговско предприятие " Ели Лили Недерланд " Б.В. - България, която има посланичество ​у нас и изнесено произвеждане в Италия и Франция.

Регулаторният управител за България доктор Бочева изясни пред репортера ни, че аргументите за парцалестия тип на инсулина може да са различни​. Най-често това се получавало при погрешно предпазване на температура под 2 градуса. Дали това се е случило по време на превоза до аптечната мрежа, или от страна на пациента, няма по какъв начин да се потвърди.

Д-р Бочева предложи в такива случаи инсулинът да не се инжектира, защото ​ефектът му понижава, което било разказано и в брошурите към лекарството. От комерсиалното посланичество в България ще създадат доклад за въпросната партида до производителя, с цел да се подложи на разбор. Докато не излязат резултатите, партидата няма да се изтегля от аптечната мрежа.

За случая не са осведомени нито в Изпълнителната организация по медикаментите, нито в Здравната каса, която поема на 100 % разноските на болните от диабет.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР