Институциите в Скопие не представиха реални аргументи за оспорването на

...
Институциите в Скопие не представиха реални аргументи за оспорването на
Коментари Харесай

МВнР с остра реакция след заличаването на българския клуб Иван Михайлов в Битоля

Институциите в Скопие не показаха действителни причини за оспорването на регистрацията на български сдружения, сподели заместник-министърът на външните работи и представител на Министерство на външните работи Костадин Коджабашев на конференция във ведомството. Според него институциите в страната са взели своето решение само посредством безпринципно, едностранно и преднамерено слагане на имената на сдруженията в килнат исторически и идеологически подтекст, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Силно сме обезпокоени от поредните дейности на Северна Македония

за ограничение на правата за сдружаване и свободно изложение на българската общественост в страната ", сподели Коджабашев.

Сдружение културен център " Иван Михайлов " беше заличено от Централния указател

сподели справка на страницата на регистъра на Република Северна Македония. Действието е в следствие от смяна на Закона за сдруженията и фондациите, гласуван единомислещо в Народното събрание на Република Северна Македония, който със задна дата забрани основаването на организации, които " с името, програмата, задачите и активността си подбуждат и приканват към експанзия, разпалване на национална, расова, религиозна ненавист или друга непоносимост, назадничавост, геноцид, изтребване, разпространение и подкрепяне, подбудителство и одобрение на фашизъм, нацизъм, националсоциализъм и Трети райх ".

Сдруженията имаха тримесечен период, в който да трансформират имената си, нещо, което от Сдружение „ Иван Михайлов ” не направиха ,

а Комисията за потребление на персоналните имена даде негативно мнение за потребление на името Иван Михайлов с причините, че името съставлява провокация към националните усеща на хората в Република Северна Македония.

Забраната и претекстовете за нея са осъществени по метод, който към този момент има решение на Европейския съд за правата на индивида

и решението отхвърля точно тези доводи, които употребява Северна Македония, разяснява специалистът от дирекция „ Югоизточна Европа “ Желязко Радуков. Общо 17 000 имена на сдружения се преглеждат от комисията, която да се произнася по техните имена, на този стадий това е единственото решение, което е взето, добави Радуков. Прави усещане, че очевидно е първото решение, сподели още той.

Министерство на външните работи подхваща всички старания, с цел да осведоми европейските институции и сътрудници на България за безобразното държание

по отношение на правото на сдружаване, уточни Радуков. Той добави, че страната ни ще окаже всяка поддръжка, която заличаваните организации изискат. Трябва да не забравяме, че изискванията за по-нататъшния развой на интеграция на Република Северна Македония към този момент са ясно написани и те не могат да бъдат променяни. Има условия за започване на договаряния и това е вписването на българите в Конституцията, изясни Радуков. По думите му обезпечаването на ефикасен достъп до равни права за всички жители е европейско условие и Република Северна Македония доста мъчно би напреднала в каквато и да е посока, без да обезпечи тези равни права.

Желязко Радуков увери, че Министерство на външните работи прави всичко належащо за отбраната на организациите на българи в Република Северна Македония. 

Оценките и квалификациите за Иван Михайлов в Република Северна Македония не почиват на обемния корпус на исторически свидетелства за тази персона и са ориентирани към опазване на монопола на една преднамерена и ревизионистка интерпретация на общата ни история. Особено неоснователни са обвиняванията в антисемитизъм, изясни заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

Самият Иван Михайлов, неговото обграждане и Вътрешна македонска революционна организация са имали поредно почтително и доброжелателно отношение

към еврейската общественост. Неслучайно един от най-близките му съратници Владимир Куртев, член на последния състав на Централния комитет на Вътрешна македонска революционна организация, е провъзгласен за Праведник на света от страната Израел, разяснява той.

Република Северна Македония, която пази едно пояснение на историята посредством забрани на изразяването на разнообразни отзиви ,

даже тези отзиви да са сериозни към наложения формален разказ, явно нарушава основополагащите правила на Европейския съюз по правата на свободно изложение и на свободно сдружаване. Тези правила са предпазени от член 10 и 11 на Европейската спогодба за правата на индивида и Скопие е длъжно да ги ползва напълно, без значение дали са допустими за управляващите, или за част от локалната общност, сподели още Коджабашев. 

Зам.-министърът напомни, че на 17 юли 2022 година Република Северна Македония пое явен ангажимент да предприеме нужните дейности ,

с цел да обезпечи на българската общественост ефикасен достъп до равни права, отбрана от дискриминация и запазване на нейното културно завещание и еднаквост.

България към момента чака информация и дейно правораздаване за причинителите на множеството набези

против сдруженията на българите в Република Северна Македония, изключително за стрелбата против клуба в Охрид, сподели Коджабашев. По думите му бавното правосъдие мощно контрастира със скоростта, с която беше признат закон и бяха закрити българските сдружения. Според него това демонстрира успеваемост на управляващите в Скопие в посока на ограничение на правата на индивида, само че не и на тяхната отбрана.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР