Институциите в Скопие не представиха реални аргументи за оспорването на

...
Институциите в Скопие не представиха реални аргументи за оспорването на
Коментари Харесай

МВнР: Скопие не представи аргументи защо оспорва български сдружения

Институциите в Скопие не показаха действителни причини за оспорването на регистрацията на български сдружения, сподели заместник-министърът на външните работи и представител Костадин Коджабашев на конференция във ведомството. 

" Силно сме обезпокоени от поредните дейности на Северна Македония за ограничение на правата за сдружаване и свободно изложение на българската общественост в страната ", сподели Коджабашев. 

" При закриването на българския клуб " Иван Михайлов " в Битоля Скопие не показа каквито и да е действителни причини. Решението е безпринципно, преднамерено и едностранно слагане на имената на сдруженията в килнат исторически и идеологически подтекст. Това, че убежденията на българите в РСМ не са съвместими с историческата теория там, не значи, че те не са съвместими с правния ред и демократичните правила. Оценките за Иван Михайлов не почиват на обемния корпус от исторически свидетелства и са ориентирани към опазване на монопола на една преднамерена и ревизионистка интерпретация на общата ни история, изключително що се касае до изказванията за антисемитски убеждения на Иван Михайлов ", съобщи още заместник-министърът.

От външното министерство акцентираха, че Република Северна Македония пази пояснение на историята посредством забрани за свободно изложение на разнообразни отзиви, сериозни към формалния разказ и по този начин нарушава основополагащи правила на Европейски Съюз като тези за свободно изложение и свободно придвижване. Затова страната ни ще се обърне към Европейския съюз за отбрана на правата на българите в югозападната ни съседка. " Бъдете уверени, че всичко, което е належащо за отбраната на тези организации, се прави ", безапелационен е Коджабашев.

Той подсети, че България към момента чака информация и дейно правораздаване против причинителите на множеството похищения против български сдружения, а бавното правосъдие контрастира мощно на бързината, с която беше взето решението за заличаването на клуба в Битоля.



 

" Най-накрая получихме информация от Скопие за палежа от предходната година на центъра в Битоля. Вместо причинителят да бъде преследван с цялата суровост на закона за предварителна защита на сходни похищения в бъдеще, прокуратурата е сключила договорка с обвинения, с цел да получи допустимо минимум наказване. Това ще насърчи и други сходни похищения ", счита зам.-министър Коджабашев. 

" За похищението против българския културен център в Скопие - учудващо е, че без да е открит причинителят, прокуратурата е безапелационна в претекста му - кражба. Това е първо посягане против институция на непозната страна в Скопие, а локалните управляващи, вместо да откриват причинителите, губят сила и време, с цел да покажат, че подобен проблем не съществува ", уточни още Коджабашев.

Вчера Българска телеграфна агенция откри в страницата на регистъра на Република Северна Македония, че съдружие културен център " Иван Михайлов " е заличено от Централния указател. Действието е в следствие от смяна на Закона за сдруженията и фондациите, гласуван единомислещо в Народното събрание на Република Северна Македония. Със задна дата той забрани основаването на организации, които " с името, програмата, задачите и активността си подбуждат и приканват към експанзия, разпалване на национална, расова, религиозна ненавист или друга непоносимост, назадничавост, геноцид, изтребване, разпространение и подкрепяне, подбудителство и одобрение на фашизъм, нацизъм, националсоциализъм и Трети райх ". 

Сдруженията имаха тримесечен период, в който да трансформират имената си - нещо, което от Сдружение " Иван Михайлов " не направиха. Комисията за потребление на персоналните имена даде негативно мнение за потребление на името с причините, че " Иван Михайлов " представлявал провокация към националните усеща на хората в Република Северна Македония.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР