Институциите на Европейския съюз са проявили значителна устойчивост в контекста

...
Институциите на Европейския съюз са проявили значителна устойчивост в контекста
Коментари Харесай

Институциите на ЕС са се справили бързо и гъвкаво с пандемията

Институциите на Европейския съюз са показали забележителна резистентност в подтекста на пандемията от COVID-19. Това е заключението на инспекторите на Европейската счете палата.

В оповестен през днешния ден специфичен отчет се показва, че Европейският парламент, Съветът на Европейски Съюз, Европейската комисия и Съдът на Европейски Съюз са подхванали бързи и гъвкави дейности в отговор на пандемията и са се възползвали от резултатите от осъществените преди този момент вложения за цифровизация.

Институциите на Европейски Съюз обаче би трябвало да преодолеят и други провокации, с цел да се възползват оптимално от нововъведенията и гъвкавостта, основани вследствие на рецесията в обществото след пандемията, означават от ЕСП.

За да изготвят оценка на устойчивостта на институциите на Европейски Съюз в изискванията на рецесията, инспекторите на Европейски Съюз са разгледали степента на готовност на институциите и са ревизирали по какъв начин те са се справили с пандемията и какви поучения са извлекли от нея.

" Институциите на Европейски Съюз не бяха " ваксинирани " против рецесията от COVID-19. Тя оказа мощно и огромно влияние върху метода на действие на институциите и метода на работа на техните чиновници ", съобщи Марек Опиола - членът на ЕСП, който дава отговор за одита.
 Пандемията отслабила върховенството на закона в Европейски Съюз
Пандемията отслабила върховенството на закона в Европейски Съюз

В отчета са проучени 14 страни членки на Европейски Съюз

Установено е, че доникъде на февруари 2020 година четирите одитирани институции са почнали да ползват проектите си за непрекъснатост на активността. Според инспекторите те са послужили като постоянна основа за техния отговор на рецесията, макар че в реалност не са били създадени за превъзмогването на такива проблеми. По тази причина институциите на Европейски Съюз е трябвало да приспособяват и добавят своите проекти с ad hoc решения. Според инспекторите те са създали това сполучливо, макар че координацията им е била затруднена от автономността на институциите и от другите им функции, както и заради разликите в настоящите правила в страните членки, в които те се намират.

В отчета се отбелязва, че другите подходи не са попречили на институциите да продължат да извършват своите функции, като активността е била непокътната на ниво, сходно с това от предишни години. Институциите даже са съумели да одобряват значими политически начинания, като Плана за възобновяване NextGenerationEU на стойност 750 милиарда евро, и бюджета на Европейски Съюз за интервала 2021—2027 година
 Европейски Съюз инспектори ревизират пандемичната поддръжката за служащи в блока
Европейски Съюз инспектори ревизират пандемичната поддръжката за служащи в блока

Вече са отпуснати съвсем 90 милиарда евро.

Одитираните институции на Европейски Съюз са съумели да дават на всички свои чиновници решения за работа от разстояние в границите на шест седмици. Пандемията е ускорила внедряването на принадлежности за връзка и съдействие и на работни процеси без документи на книжен притежател. Въпреки това цифровизирането на административните процеси към момента продължава, по-конкретно във връзка с електронните фактури, показват от ЕСП.

След края на рестриктивните мерки от пролетта на 2020 година институциите на Европейски Съюз са почнали да набелязват нововъведенията, които биха могли да бъдат непокътнати в работната среда след рецесията, като да вземем за пример въвеждането на повече способи на работа от разстояние , което би могло да докара до обилни икономии, по-специално за пътни разноски и вероятно за разноски за офис постройките. Промените в разпоредбите за пътешестване и организацията в постройките и по-широкото потребление на работа от разстояние също дават опция за понижаване на въздействието върху околната среда. Тези благоприятни условия обаче към момента не са изяснени, показват инспекторите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР