Институтът за пътна безопасност алармира, че не се изпълняват посочените

...
Институтът за пътна безопасност алармира, че не се изпълняват посочените
Коментари Харесай

Институтът за пътна безопасност: Броят на загиналите по пътищата расте и никой не прави нищо това да се промени


Институтът за пътна сигурност сигнализира, че не се извършват посочените стратегически цели в Национална тактика за възстановяване сигурността в придвижването по пътищата в България за интервала 2011-2020 година Според тях на това се дължи и възходящият брой на починалите по пътищата на страната. Това споделят в свое мнение изпратено до медиите от института.

В мнението си до медиите показват, че през 2015 година броят на жертвите по пътищата е с 48 лица повече за сметка на 2014 година и доближава 708 души. Броят на починалите при ПТП през 2016 година остава още веднъж 708 души. През 2017 година се установи спад с 26 лица по отношение на 2016 година Тези данни съпоставени с прогнозния ритъм за понижаване на жертвите от Стратегията демонстрират, че през 2014 година починалите са повече с 40 лица; през 2015 година – 120 лица, през 2016 година – 165 лица, а през миналата година– 178 лица. От този разбор се вижда, възходящо несъблюдение на стратегическата цел за понижаване на жертвите от ПТП макар регистрираното понижението през 2017 година с 3,67% на починалите по отношение на 2016 година

Ако към тези данни се добави и вероятността от загуба на живот, ще забележим, че тя нараства още по-значително от повишаването на абсолютния брой на починалите. Причината за това е намаляването на броя на популацията на страната годишно сред 40 000 – 50 000 души. През 2014 година рискът за загуба на живот при ПТП за всеки български жител е с възможност 91.64% (на 1 000 000 лица), през 2016 година той нараства до 99.05%, през 2017 година се установи спад от 2.04 % и доближава до 97.01%.

Данните на Европейска комисия демонстрират, че рискът от загуба на живот в България е един от най-високите в Европейски Съюз и е към четири пъти по-висок в сравнение с в Швеция, Германия, Италия, Англия и Франция. Смъртността по пътищата у нас е 2-2.5 по-висока по отношение на междинната в Европейски Съюз.

Относително високия растеж на пътнотранспортни-произшествия и последствията от тях дава опция да се приказва за „ война по пътищата ” чиито жертви всяка година стават стотици жители. На 27.05.2017 година на съвещание на Министерски съвет министър председателят Бойко Борисов разгласи война на „ войната по пътищата ”. Реални дейности до този миг обаче няма – безапелационни са от института по пътна сигурност. От там подчертават на обстоятелството, че досега няма смяна в системата на образованите по БДП, няма нов Закон за придвижване по пътищата, който да предложи нов модел за упрaвление на БДП и административната процедура по налагане на санкции продължава да е все по този начин неефективна. Като позитивна наклонност регистрират напъните на Министерство на вътрешните работи във връзка с неточно записаните ПТП и породеният от тях травматизъм.

От направена информация в здравното министерство обаче стана ясно, че през 2017 година не са регистрирани в регистрите на Министерство на вътрешните работи над 2500 лица потърпевши от ПТП, както и, че полицията не записва в допълнение умрелите лица в границите на 30 дни от настъпване на случая – настояват от организацията.

В резултат на пътно-транспортните катастрофи националните стопански системи всяка година търпят загуби в размер над 2% от брутния вътрешен артикул. В България, където травматизмът и броят на ПТП са към 2.5 пъти по-високи по отношение на междинните в Европейски Съюз, това се равнява на 1, 8 мрд. лв../БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР