Институтът за изследване на изкуствата при БАН и Държавната агенция

...
Институтът за изследване на изкуствата при БАН и Държавната агенция
Коментари Харесай

Изложба разказва за Васил Гендов

Институтът за проучване на изкуствата при Българска академия на науките и Държавната организация " Архиви " канят всички интересуващи се от историята на българското кино и просвета на изложбата " Васил Гендов. Живот сред театъра и киното " по случай 130 години от рождението на пионера на българското кино. Тя се открива на 7 декември от 17 ч. в изложбената зала " Архиви " на ДА " Архиви ", ул. " Московска " 5, и може да се прегледа до 13 януари 2022 година

Изложбата се реализира от теоретичен екип на бранш " Екранни изкуства " на Института за проучване на изкуствата при Българска академия на науките с началник доцент доктор Александър Донев и с присъединяване на гл. ас. доктор Теодора Дончева и гл. ас. доктор Деян Статулов. Научен съветник е доктор изк. Петър Кърджилов. Значителен принос за реализацията на изложбата имат Кирил Кирилов (гл. специалист) и Димитър Стоименов (началник отдел) в дирекция " Публичност на архивите " към ДА " Архиви ". Художник-оформител е Даниел Нечев.

30-те табла в размер 70х100 са отдадени на разнообразни тематики от биографията и креативния път на Васил Гендов, а няколко десетки скъпи експоната и документи до момента не са напускали музейните и архивните складове. За първи път се показват пред необятната аудитория незнайни обстоятелства за пионера на българското кино, както и непоказвани фотографии, документи от персоналния му списък, предаден в НИМ, и документи, съхранявани във фондовете на ДА " Архиви ".

Изложбата си слага за цел освен да отдаде респект на един от създателите на българското кино изкуство, само че и да приближи актуалната аудитория до действителните размери на неговата значителност и безценен принос в българската просвета от първата половина на ХХ век. Сред показаните за първи път документи са незнайни ръкописи с истинските пиеси и драматизации на Васил Гендов, които той написа за своята пътуваща театрална натрупа. Ще бъде експониран и опазеният и съхранен в ДА " Архиви " най-стар, оживял до през днешния ден, български кино афиш - за " Бай Ганьо " (1922) на В. Гендов.

Проектът се реализира с финансовата поддръжка на Столичната община, стратегия " Култура ", направление " София - креативен град на киното (под егидата на ЮНЕСКО) " и със съдействието на Български национален фронт (българска политическа, НИМ, НТ " Иван Вазов ", ФилмсканПро в партньорство със Съюза на артистите в България, Националния политехнически музей, Дома на киното, кината " Влайкова ", " Евросинема ", " G8 ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР