Иновация през 70-те години на миналия век, днес найлоновите торбички

...
Иновация през 70-те години на миналия век, днес найлоновите торбички
Коментари Харесай

Възход и падение на найлона

Иновация през 70-те години на предишния век, през днешния ден найлоновите торбички съставляват световен артикул, създаван в количество един трилион на година. Те доближават най-тъмните дълбини на океаните, върха Еверест, полярните ледници и основават големи екологични провокации. Как се случи това, напомнят в акцията си " Живей интензивно " от Нестле.

1933 г . - Полиетиленът, най-често употребяваната пластмаса, се основава инцидентно в химическо дружество в Northwich, Англия. Докато преди този момент полиетиленът е бил създаван в дребни количества, това е първият синтез на материала, който бил подобаващ за индустриална приложимост и в началото е скрито употребен от английската войска по време на Втората международна война.

1965 година - Полиетиленовата торбичка е патентована от шведската компания Celloplast. Проектирана от инженера Sten Gustaf Thulin, тя бързо стартира да заменя платнената торбичка в Европа.

1979 година .- Вече контролиращи 80 % от пазара на чанти в Европа, найлоновите торбички стават необятно публикувани и в Съединените щати. Компаниите за пластмаса стартират да продават нападателно своя артикул, като го показват като надминаващ хартията и торбичките за многократна приложимост.

1982 г . - Safeway и Kroger, две от най-големите вериги супермаркети в Съединени американски щати, минават към полиетиленови торбички. Повечето магазини следват образеца и до края на десетилетието полиетиленовите торбички съвсем заменят хартията по целия свят.

1997 година - Морякът и откривател Чарлз Мур открива „ Голямо тихоокеанско бунище “, където са насъбрани големи количества пластмасови боклуци, заплашващи морския живот. Полиетиленовите торбички са прословути с убиването на морски костенурки, които неправилно мислят, че са медузи, и ги изяждат.

2002 г . - Бангладеш е първата страна в света, която вкарва възбрана за потребление на полиетиленови торбички, откакто е открито, че те играят основна роля в запушването на дренажни системи по време на пагубни наводнения.

2011 година - В международен мащаб се употребяват един милион найлонови торбички всяка минута.

2017 г . - Кения не разрешава найлоновите торбички, което я прави една от повече от 20 страни, които се стремят да понижат потреблението на найлонови торбички посредством въвеждане на такси или забрани.

У нас - В последната година доста търговски вериги се пробват да подтикват клиентите си да употребяват свои платнени торбички или рециклируеми. Билла България да вземем за пример разгласи предишния месец, че ще размени торбичката за многократна приложимост, предлагана от веригата, след привършване на наличните количества от нея. Новата носи наименованието Dura Bag (от англ. „ издръжлива “) и е направена от 80 % рециклирани материали.

Още през 2015 година веригата за дрогерийни артикули ДМ се отхвърли от безплатната найлонова торба на касите и даде няколко разновидността на клиентите, с цел да употребяват такива за многократна приложимост.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР