Иновациите могат да бъдат инструмент, който свързва България с други

...
Иновациите могат да бъдат инструмент, който свързва България с други
Коментари Харесай

Министър Стойчева във Варна: Иновациите могат да бъдат инструмент, който свързва България с други икономики в региона и Европа

Иновациите могат да бъдат инструмент, който свързва България с други стопански системи в района и Европа. Те могат да са основа за съдействие и мотор на развиване, който да нарежда целия район като източник на артикули и услуги с висока добавена стойност. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева на кръглата маса " Технологиите, които дефинират бъдещето на цифровата промяна “, проведена от DXC Technology България във Варна.

Министър Стойчева показа визията на Министерството на нововъведенията и растежа за ребрандиране на България като място за основаване на нововъведения, резултат от научна и развойна активност и човешкия потенциал и интелектуален капацитет. " Сред главните цели на МИР са привличането на високотехнологични вложения и развиване на предприемаческата и стартъп екосистеми “, сподели още Стойчева.

Министърът означи, че България е на трето място в Югоизточна Европа по брой стартъпи и на второ място като мечтана дестинация за отваряне на офиси на започващи компании.

Министърът на нововъведенията съобщи още, че основаването на иновационни долини и свързването им в мрежа от хъбове, които ще подобрят конкурентоспособността на района и на Европа, е измежду целите на МИР. " Вярвам, че можем да създадем удобна среда за резистентен стопански напредък, включваща всички заинтригувани среди по модела на " отворена иновация “, сподели министърът.

Стойчева акцентира, че във връзка с развиването на последното равнище технологии, в това число изкуствения разсъдък, България може да се гордее с работата на INSAIT – Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии. " Институтът има поръчка да бъде фактор в района и Европа и е един от петте института, които са приети за принос в областта на дълбоките технологии “, съобщи министър Стойчева.

" Вярвам, че в случай че използваме потенциала на сходни институции в синергия с бизнеса, ще успеем да създадем модели в поддръжка на решение на локалните и световни провокации “, добави още министърът на нововъведенията и растежа.

Преди събитието министър Стойчева организира среща с кмета на Варна Иван Портних, представители на световната платформа за нововъведения и международен водач в поддръжката на стартъпи и иновационен потенциал и стратегически партньорства по модела на " отворена иновация “ " Plug and Play “ и представители на " Fraport “. На нея бяха разисквани опциите за морската столица, бъдещи партньорства. Министърът акцентира, че основна цел на МИР е да покаже капацитета на България през предприемаческата екосистема.

По-късно тя организира среща и с к.д.п. доктор Милен Тодоров, шеф на СПД " Ръководство на корабния трафик – Черно море “ към Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура ". На срещата беше разисквано взаимоотношението между МИР и Министерството на превоза и известията за поддръжка на нововъведенията в бранша.

Министър Стойчева посети и Висшето военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров “, където прегледа образователния център за кибероперации и симулатора за машинни интервенции. С флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров министърът на нововъведенията разиска опциите за съдействие на МИР с висшето образователно заведение по отношение на модернизиране въз основата и новаторски образования за студентите, както и капацитета за съдействие в границите на акселератора на НАТО DIANA.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР