Иновативното СУ Любен Каравелов“ в Копривщица сякаш връща учениците в

...
Иновативното СУ Любен Каравелов“ в Копривщица сякаш връща учениците в
Коментари Харесай

Между традициите и иновациите: Училище в Копривщица пази възрожденския дух жив

Иновативното СУ „ Любен Каравелов “ в Копривщица като че ли връща учениците в епохата на Българското възобновление и редом с това съумява да преплете модерността в просветителния развой. Въпреки че учениците са единствено 150, училището пази традициите и гледа към бъдещето, като се стреми непрекъснато да внедрява нововъведения и съвременни решения в класната стая.

Всичко се реализира с готовност и работа от страна на колектива. Когато кандидатствахме да станем новаторско учебно заведение през 2017 година, ние знаехме, че с изключение на изкуствата, спорта, математиката и българския език, програмирането ще е едно от главните условия за просветеност на 21. век ”, сподели пред Economic.bg Бойка Дюлгярова, шеф на СУ „ Любен Каравелов “, гр. Копривщица.

Паралелките в СУ „ Любен Каравелов “ са дребни – сред 8 и 20 възпитаници в клас. С всяко дете се работи самостоятелно, като учителите се стремят да обръщат огромно внимание на всеки възпитаник. Училището е цялостно с живот, сила и неспокойствие, а в него децата се образоват в паралелките „ Приложен програмист “ и „ Сътрудник в дребен и междинен бизнес “. В образователния развой се натъртва на приложното програмиране, 3D принтирането, лазерния енгравинг, роботиката и скрача (бел. ред. – образен език за програмиране).

Паралелно с това в СУ „ Любен Каравелов “ се развиват изкуствата, като на територията на учебното заведение действат редица клубове по ползи. Сред тях са духов оркестър, мажоретен състав, сценичен клуб, баскетболен и волейболен клуб, клуб за проучване на британски език посредством сигестопедия (бел. ред. – педагогическа система на образование, която съчетава педагогика, логика на психиката и артистични похвати) в 5. клас, клуб по програмиране и роботика, клуб „ Сръчни ръчички “, където учениците работят с ръцете си, употребяват материали като пластилин и глина, изливат и ръчно свещи.

Отвън базата на учебното заведение е във възрожденски жанр, само че от вътрешната страна се опитваме да внедряваме новите технологии. Ние бяхме първото учебно заведение, което завоюва план, по който всяко дете от 1. до 7. клас се снабди с таблет. Работим по доста планове, получаваме финансиране и от МОН ”, изясни Дюлгярова.

 СУ „ Любен Каравелов “, гр. Копривщица

В СУ „ Любен Каравелов “ са сложени финален модел интерактивни дъски в кабинетите по британски език и компютърно моделиране, а на територията на учебното заведение е построено и футболно игрище. Закупени са нови баскетболни и волейболни екипи за учениците, както и нови принадлежности и костюми за учебния духов оркестър, който е един от най-хубавите в страната и получава голям брой предложения за участия в чужбина.

Няма празник в града, в който учебното заведение да не взе участие. Духовият ни оркестър е една от емблемите на Копривщица. Включваме се в честванията с разнообразни шествия, рецитали на стихове, маршове, учениците ни танцуват и пеят патриотични песни ”, добави Дюлгярова.
Реализацията на учениците
По-голямата част от учениците, които приключват СУ „ Любен Каравелов “, остават в огромните градове – главно в Пловдив, Варна и София. Те сполучливо се осъществят в областта на програмирането, в банковия, софтуерния и музикалния бранш. Всички те не престават да се образоват, тъй като желанието им е да станат доктори в съответната област.

Има някаква магия в учебното заведение ни – всички наши ученици стават водачи, без значение от сферата, в която се развиват. Неслучайно точно от Копривщица обратно във времето са излезли толкоз велики хора ”, сподели Бойка Дюлгярова.

И макар че дребният локален бизнес би трябвало да работи в посока привличане на учениците да остават на територията на Копривщица, това не се случва.

За жал, в града просто няма работа за подобен вид експерти, каквито са нашите възпитаници. Тук се търсят главно фрагменти за хотели и заведения. Може би единствено програмистите могат да останат в Копривщица, тъй като те имат опцията да работят от у дома. Градът ни в действителност е доста прелестно място за живеене и по тази причина е добре да се мисли в тази посока ”, изясни Дюлгярова.
Квалификацията на учителите
В Копривщица връзката сред учениците, учителите и родителите е отлична. Бойка Дюлгярова изясни, че извънредно доста държи на квалификацията на педагозите, който минават през разнообразни курсове и даже през арт терапия. Част от тях са изучавали сугестопедия, която ползват в образованието по непознат език в начален стадий. Педагозите в СУ „ Любен Каравелов “ вземат участие и в разнообразни Еразъм+ планове – всяка година пътуват в чужбина, усъвършенстват непознатите езици, които владеят, следят нови просветителни способи, които след това ползват в класната стая.

Ние сме дребна общественост, всички в града се познаваме, непрекъснато се срещаме и поддържаме връзка. Родителите ни поддържат, те демонстрират схващане към учителите и не са настъпателни, както в огромните градове ”, сподели още Дюлгерова.

А учебното заведение ще продължава да се развива – то е измежду първите 40, които са утвърдени за създаване на STEM център. СУ „ Любен Каравелов “ ще кандидатства и по план за възстановяване на материалната база на физкултурния салон в учебното заведение. Сега следва и главен ремонт на общежитията към учебното заведение, което ще включва основаването на всички модерни улеснения, които би трябвало да има един възпитаник – библиотеки, трапезария, компютърни зали, като с това учебното заведение се надява да притегли още повече деца.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР