Иновативен софтуер за изпитване, разработен от шведска компания, влиза в

...
Иновативен софтуер за изпитване, разработен от шведска компания, влиза в
Коментари Харесай

Изпитват с иновативен софтуер ученици от 4 училища в София и Пловдив |

Иновативен програмен продукт за изпитване, създаден от шведска компания, влиза в българското обучение. Приложението ще работи в началото в 4 учебни заведения, три в София и едно в Пловдив, и се настройва през облака на Гугъл за образованието. Софтуерът се употребява за осъществяване на изпити и национални външни оценения в Швеция, Норвегия, Испания, Англия, Мексико, Чили и други страни.

Проектът е подсилен от Министерство на образованието и науката, а в пилотната му фаза ще се осъществя от Центъра за креативно образование, единствен сътрудник на Гугъл Cloud със специализация “Образование ” в България и района.

В пробната група ще се включат екипи на единствените две Гугъл референтни учебни заведения в Централна и Източна Европа - II британска езикова гимназия “Томас Джеферсън ” в София и Езикова гимназия “Иван Вазов ” в Пловдив, както и столичните 119. СУ “Акад. Михаил Арнаудов ” и 51. СУ “Елисавета Багряна ”. Те ще тестват шведския програмен продукт за осъществяване на изпитване, оценяване, събиране на противоположна връзка от възпитаници и учители, осъществяване на олимпиади и други действия свързани с следене на напредъка на възпитаници и учители в електронна среда с устройства Chromebook.

МОН към този момент финансира закупуването на огромен брой лични Chromebook устройства за учители и възпитаници, като следва още една вълна от обезпечаване на устройства за образованието. Изпитването в сигурна електронна среда със профилирания програмен продукт ще бъде налично на всички места и когато и да е.

Тази технология би могла да спести доста опасности и разноски за осъществяване на национални оценения, матури и други значими изпити в българските учебни заведения и университети освен в изискванията на отдалечено образование, вследствие от COVID-19, а въобще. Реалистично е до една година част от изпитите да се организират точно по този метод.

Изпитите не се трансформират всъщност, наличието остава, а профилираният програмен продукт заключва всички варианти на компютъра и автоматизирано засича параметри, като време, употребявани запаси, натискания на клавиши и други. От обединен надзорен панел в облака се вижда напредъка на всички възпитаници и техните резултати. Оценителите към този момент няма да има потребност да преглеждат хартиени или сканирани писмени работи и да боравят с ключ за отговорите.

Приложението Гугъл Classroom е интегрирано със профилирания програмен продукт за изпитване. Технологията е налична за всички български възпитаници и учители посредством централизираните профили на МОН.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР