Иновативeн силициев чип може да преобрази захранването на електрониката(снимка: Amber

...
Иновативeн силициев чип може да преобрази захранването на електрониката(снимка: Amber
Коментари Харесай

Революция в захранването: чип преобразува директно променлив ток в постоянен


Иновативeн силициев чип може да преобрази зареждането на електрониката
(снимка: Amber Semiconductor)

Електронната промишленост е на прага на революционна смяна. Иновативна компания сътвори чип, който е кадърен да преобразува непосредствено изменчив ток в непрекъснат, без потребление на трансформатори, филтри и токоизправителни мостове.

Разработката е дело на компанията Amber Semiconductor (AmberSemi). Тя твърди, че е приключила дизайна на дигитален чип за непосредствено превръщане па изменчив ток (AC) в непрекъснат (DC).

Патентованата технология има капацитет да направи гражданска война в метода, по който силата се доставя до всяко извънредно електрическо устройство. Един дребен чип ще размени огромен преобразувателен блок и ще освободи това място за други съставни елементи.

Чипът на AmberSemi заменя целия блок на AC/DC преобразувателя
(снимка: Amber Semiconductor)

Днес разнообразни устройства – от елементарни детектори за пушек до потребителска и компютърна електроника – разчитат на зареждане от изменчив ток, който се преобразува в непрекъснат. Всеки път се употребяват много тромави AC/DC преобразуватели, които обезпечават зареждане на електрониката с ниска мощ.

Чипът на AmberSemi доста опростява схемата на такива AC/DC блокове, намалявайки броя на дискретните детайли най-малко два пъти, отбелязва Semiconductor Digest. Освободеното място може да се употребява или за понижаване на размера на устройствата, или за увеличение на опциите му посредством прибавяне на нови функционалности.

Чипът за непосредствено AC/DC превръщане има размери единствено 6×6 мм
(снимка: Amber Semiconductor)

Новият чип към момента не е създаден като силиций. Готов е единствено цифровият му дизайн. Сега компанията се занимава с фотомаските, преди да пусне чипа в всеобщо произвеждане.

„ Излизането на пазара е основен крайъгълен камък в комерсиализацията на нашите достижения, което е значимо освен за AmberSemi, само че и за стратегическите ни сътрудници и промишлеността като цяло ”, споделя Тар Кейси, основен изпълнителен шеф на Amber Semiconductor.

Настъпва нова епоха в „ полупроводниковата електрификация ”, споделя Тар Кейси
(снимка: Amber Semiconductor)

По неговите думи, създаването алармира за настъпването на нова епоха на „ полупроводниковата [твърдотелната] електрификация ”, това ще бъде „ втората електрическа гражданска война на цифровото ръководство на електрическата енергия ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР