Иновативен метод на лечение на исхемичен мозъчен инфаркт, по-известен като

...
Иновативен метод на лечение на исхемичен мозъчен инфаркт, по-известен като
Коментари Харесай

С иновативен метод възстановяват пациенти след мозъчен инфаркт в карловската болница


Иновативен способ на лекуване на исхемичен мозъчен инфаркт, по-известен като исхемичен инсулт, в МБАЛ „ Д-р Киро Попов “ Карлово възвръщат изцяло пациента. Това заяви завеждащият Неврологично поделение доктор Илиана Тодорова, написа dcnews.bg.
Методът тромболиза не е нов в международен мащаб, само че в общинската болница в Карлово се практикува от сключването на последния анекс към Националния рамков контракт и сключването на клинична пътека за диагностика и лекуване на мозъчен инфаркт с тромболиза.
„ Тромболизата е способ, който редуцира инвалидизацията на пациента, избавя живот, като България е преди всичко по заболеваемост и смъртност от мозъчен инфаркт, акцентира доктор Тодорова. Големите лечебни заведения в страната употребяват в по-голям мащаб тази клинична пътека, само че и при нас към този момент имаме три осъществени тромболизи с доста добър резултати възобновен недостиг на пациента. Т.е. той няма уязвимост на крайниците, с които е отишъл в болничното заведение при приемането. Особено значимо при провеждането на тромболиза е спазването на лечебния прозорец, който е четири часа и половина от началото на недоволствата. Колкото по-рано реагират околните и закарат пациента в болница, толкоз по-бързо ще се стартира лекуването с тромболиза и естествено, толкоз по-голям е шансът на пациента да се възвърне изцяло “, сподели доктор Тодорова.
При тромболизата се съблюдава строго логаритъм, който е идентичен в международен мащаб.
И при нас осъществяването на това лекуване не се разграничава по никакъв метод от това, което се прави в други европейски лечебни заведения. С медикамент „ Актилизе “ се разгражда изцяло тромба, довел до задръстване на артерията в мозъка. Хората би трябвало да знаят, е щом усетят недоволства в смяна в речта, изтръпване на крак, усложнения в походката, главоболие, би трябвало по най-бързия метод да потърсят лекарска помощ.
В случая е избавен пациент на 52 години от Ведраре и това му е вторият подобен случай, като първият път е закаран много по-късно в здравното заведение и не е било приложено лекуване с тромболиза. Това е било преди година, тогава пациентът е лекуван консервативно, само че все пак се е възстановил. Но в този момент се вижда незабавно, най-много до 1 час след използването на тромболитичния сътрудник, сподели още доктор Илиана Тодорова.
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР