Инокентий Софийски - български духовник, архимандрит на Българската православна църква,

...
Инокентий Софийски - български духовник, архимандрит на Българската православна църква,
Коментари Харесай

Кой бележит варненец е удостоен с орден Кирил и Методий

Инокентий Софийски - български свещеник, архимандрит на Българската православна черква, е един от малцината бележити варненци, почетен с медал " Кирил и Методий “. През социализма орденът е даван " за активност в региона на науката, просветата и културата и за огромни заслуги за възпитанието на българския народ “.

Духовникът е роден е 1 юни 1882 година във Варна със светското име Илия Петров Софийски. Бил е протосингел на Старозагорската митрополия. От август 1910 година е ректор на новооткритото свещеническо учебно заведение в Бачковския манастир. На 26 ноември 1910 година е ръкоположен за йеромонах от Старозагорския Митрополит Методий. От септември 1911 година става педагог и преподавател в Цариградската духовна семинария. След закриването на семинарията от 1913 до 1914 година е ръководещ Мелнишката епархия. На 6 декември 1914 година е създаден в архимандритско достолепие в София от митрополит Борис Охридски. В 1914 – 1921 година е протосингел на Маронийската епархия, след което за повторно е протосингел на Старозагорската митрополия до 1922 година.

От април 1923 година е назначен за епархийски просветител и инспектор на Варненската митрополия до назначението му за протосингел. От 1924 до 1926 година е протосингел на Варненската митроплия.

Събира археологически, етнографски и библиографски полезности, остарели документи, има огромна колекция от скъпи възрожденски икони. Предава безплатно всичко, което има на музеи и библиотеки. Автор е на стотици публикации в локалния и централния щемпел, в " Известия на Варненското археологическо сдружение “, " Военноисторически алманах “ и други За неговите цивилен заслуги и приноса му към музейното дело, той е почетен с високото отличие медал – " Кирил и Методий “.

През октомври 2013 година във Варна е открита паметна плоча на архимандрит Инокентий Софийски, ситуирана на фасадната стена на родната му къща на улица " Райко Жинзифов “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР