Инженерите на НАСА се опитват да разберат какво се е

...
Инженерите на НАСА се опитват да разберат какво се е
Коментари Харесай

Марсоходът Perseverance изгуби проба от марсианска скала

Инженерите на НАСА се пробват да схванат какво се е объркало при първия опит марсоходът Perseverance да вземе скални проби от Червената планета, заяви Би Би Си.

Всички механизми предишния петък работели безупречно, само че металната тръба, в която трябваше да попадне скалната проба, по някаква причина се оказа празна.

Експертите се надяват, че спомагателни изображения и телеметрия от Марс ще оказват помощ за разрешаването на загадката. Те допускат, че повода може да са някои специфични свойства на скалите.

„ Първоначалната версия беше, че тръбата е празна, тъй като скалата не реагира на пробиването съгласно упованията, а не заради погрешно работещо съоръжение за взимане на проби и предпазване “, споделя мениджърът на плана Perseverance Дженифър Троспър от Лабораторията за реактивни мотори на НАСА в Пасадена, Калифорния.

„ През идващите няколко дни нашият екип ще проучва наличните данни и ще получи спомагателна диагностична информация, която ще помогне да се открие главната причина “, добави тя.
 Марсоходът Perseverance изпрати първи научни данни към Земята Марсоходът Perseverance изпрати първи научни данни към Земята
Измина по-малко от месец, откогато апаратът Perseverance на НАСА кацна на Марс. През това време роувърът беше ангажиран да тества инструмента...

Това не е първият път, когато повърхността на Червената планета се съпротивлява на земните роботи.

През 2007 година апаратът на НАСА Phoenix откри, че почвата към Северния полюс на Марс е лепкава, което затруднява вземането на проби.

През 2018 година американската сонда InSight се опита безрезултатно да вкара устройство за премерване на температурата в марсианска почва. Тогава повърхността се оказа, в противен случай, прекомерно твърда.

Марсоходът доближи повърхността на Червената планета на 18 февруари 2021 година в 45-километровия кратер Джезеро. Неговата съществена задача е да откри дали на планетата съществуват някакви форми на живот. Един от методите е да се събират почвени и скални проби.

Още от АМЕРИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР