Инж. Желев, няколко пъти сте ни разказвал за проекта на

...
Инж. Желев, няколко пъти сте ни разказвал за проекта на
Коментари Харесай

Инж.Желев, ТЕЦ Русе: Бъдещето на енергетиката е в повече чиста енергия


Инж. Желев, няколко пъти сте ни разказвал за плана на Топлофикация Русе за отчасти прекосяване към природен газ. Отказват ли Ви високите цени на синьото гориво от тази инвестиция? Смятате ли да завършите плана или сте го оставили на пауза и за по-добри времена?

            Обезпокоени сме от високите цени на природния газ, само че не сме се отказали от завършването на плана.
-->
Да, цяла Европа се връща към въглищата в опит да се оправи с рецесията, само че ние сме уверени, че тя няма да продължи още дълго, за това за момента не планираме да се отхвърляме от проектите си за основаване на по-чисто произвеждане на сила. Бъдещето на енергетиката е допълнително чиста сила, без да забравяме източниците на прогнозируема сила, като топлофикациите на природен газ и атомната.

            Председателят на КЕВР направи прогноза, че през ноември цената на природния газ ще падне до 180 лв.. Ако това се случи, няма ли да бъдат решени проблемите на топлофикациите на природен газ? Все отново през септември цената беше близо 350 лв. и понижението е на половина.

            Топлофикация Русе към момента не е наранена от високите цени на природния газ, само че в случай че повишаването не спре, след няколко месеца, когато газовите уреди влязат в работен режим, евентуално и ние ще търсим разновидности да подредим паричните си потоци, тъй че да оцелеем. Все отново когато взехме решението за подмяна на въглищата с природен газ, цената на синьото гориво беше към 20 лв.. Нито 180 лв., нито 350 лв. са стойности на природния газ, които сме очаквали да забележим през 2022 година.

            Най-добър отговор ще получите от представители на топлофикациите, които работят напълно на природен газ. Съмнявам се, че цена от 180лв ги устройва, откакто толкоз години синьото гориво се е продавало в пъти по-евтино. Колегите от месеци молят страната за обезщетения, с цел да не банкрутират, само че досега такива няма.

            Какво е мнението Ви на енергиен специалист по отношение на посоката на придвижване на цената на природния газ? Смятате ли, че наклонността за понижаване ще е трайна?

            Според мен има много сигнали, които приказват за идно трайно понижение на цената на природния газ. На първо място, влизането в употреба на газовата връзка с Гърция. Германия безусловно до месец ще пусне 2 терминала за регазификация на полутечен газ на северното крайбрежие. В същото време газопроводът Норвегия – Дания – Полша също проработи. До края на годината Турция ще стартира да добива природен газ в Черно море, където е разкрила 320 млрд.куб.м от синьото гориво. Очаква се в границите на 3-4 години добивът да доближи 40 млн. куб.м. дневно. Ако този газ се изнася, България би била един от най-удобните клиенти за Турция. Постепенно се основават условия за освобождение на Европа от съветския природен газ, което дава опция за водене на диалози за доставки на природен газ с от ден на ден страни от Америка, Африка и Азия.

             Виждаме, че сте оптимист. Ако цената на природния газ остане стабилно по-ниска през идващите месеци, какво ще се случи с цената на топлинната сила? От 1-2 месеца много енергийни специалисти предизвестиха за допустимо покачване на цената на топлинната сила с началото на новата година.

            Ако цената на природния газ стабилно се понижава, то не следва да се повишават цените за парно и топла вода за българите. Ако синьото гориво доближи до доста по-ниски стойности, даже е допустимо цената на топлинната сила да бъде понижена.

             За край на диалога, какви рекомендации бихте дали на българите, с цел да се отопляват оптимално дейно през зимата и да не разхищават сила за отопление?

            Добър въпрос. След повишението на цената на природния газ, както и казусът с доставката на дърва в някои елементи на страната, което ги оскъпи доста, от ден на ден хора търсят най-евтиния метод за отопление през зимата. По оценки на специалисти най-изгодно сега е централното отопление.

            За да не разхищават сила и да понижат месечните си сметки за отопление без да остават на студено, българите могат да подхващат няколко капиталови ограничения. Те могат да бъдат полагане на спомагателна топлоизолация на стените и замяна на дограмите с високоефективни стъклопакети. Това са дълготрайни вложения, които ще се възвърнат доста бързо.

            Комфортната температура, която се поддържа в пространствата, би трябвало да бъде към 20 градуса през зимата. Много постоянно, когато се приберем замръзнали вкъщи, пускаме отоплителните уреди на оптималната мощ, което е неточност. Правилно е непрекъснато да поддържаме равномерна температура от 16-17 градуса, даже когато не сме вкъщи. По този метод пространствата не изстиват и не се постанова да се употребява повече топлинна сила, с цел да бъдат затоплени, не се преотопляват, а и когато се върнем няма да изпитаме температурен потрес.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР