Инж. Иван Михайлов е роден на 5 юли 1948 г.

...
Инж. Иван Михайлов е роден на 5 юли 1948 г.
Коментари Харесай

Скръбна вест: Напусна ни инж. Иван Михайлов

Инж. Иван Михайлов е роден на 5 юли 1948 година в Берковица. По житейски аргументи живее на 6-7 места из България. Любовта към геологията и ще го води в Минния колеж в Перник, приключва задочно ВМГИ-София. През 1967 година ще се озове в Бургас – Бургаски медни мини, и край морето пуска котва вечно.

Създава през 2000 година в Бургас издателство “Адулар – Иван Михайлов ", наречено на планината Адула в Швейцария и минерала " лунен камък ". Той е създател, издател и пропагандатор. Обикаля непрестанно из античната българска земя, написа за нейната красива природа, богата история и просвета. Издава 29 пътеводителя и исторически книги. От тях 16 отдадени на Странджа и Бургаския край – за с. Ясна поляна, Странджа /2 издания/, Созопол, Царево, Ахтопол, Малко Търново, историческата околност Петрова равнища, Средец, селата Граматиково и Стефан Караджово, Атанасово и Атанасовското езеро /днешните бургаски квартали “Изгрев " и “Зорница " /, История на Бургаски медни мини и рудодобива в Странджанския край и най-после – История за Странджанския край – От античните траки до Балканската война 1913 година Към тях би трябвало да прибавим пътеводители за Родопите, селата Полковник Серафимово и Бързия, Берковица, Карлово и Калофер, Шипка и Бузлуджа, с. Люти брод и Черепиш, с. Старопатица, песнопойка – “Любими песни ", както и първият туристически речник на Странджа.

" Загубата на инж. Иван Михайлов е извънредно тежък миг. За всеки, който го познава. За всеки, който се е докоснал до него като човек.

Той ще остане вечно в паметта ни с безрезервната си любов към Бургас, който избра за собствен град. Инж. Иван Михайлов посвети доста от времето си да изследва природата, културата и историята на страната ни. Издаде десетки книги, огромна част от които са отдадени на нашия край и Бургас, за което постоянно ще му бъдем признателни.

Нека се помолим за упокой на душата му. Бургас постоянно ще го помни с неговата добрина и искреност.

Поклон пред светлата му памет! “, сподели в съболезнованията си към околните на инж. Михайлов кметът Димитър Николов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР