Инж. Илиян Терзиев е председател на Управителния съвет на Камарата

...
Инж. Илиян Терзиев е председател на Управителния съвет на Камарата
Коментари Харесай

Илиян Терзиев, КСБ: Държавата убива строителния бранш

Инж. Илиян Терзиев е ръководител на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ)

- Каква е обстановката в строителния отрасъл след последните събития в страната - бюджетът не мина в бюджетната комисия, под въпрос е събирането на гласове в пленарната зала за него, инж. Терзиев. А в плановете изобщо липсват средствата за погашение на отговорностите към строителните компании?

- Държавата убива строителния отрасъл. Липсата на индексация на договорите с обществени възложители слага под въпрос съществуването на целия бранш – и дребни, и междинни, и огромни компании. На всички вписани в Централния професионален указател на строителя над 6000 хиляди компании!

- Ще има ли пари за строителния бизнес, откакто поправките в Закона за публичните поръчки се провалиха? С тях трябваше да се индексират договорите за обществените поръчки?

- Стана ясно, че индексация няма да има. Ние работим по въпроса за индексация от ноември. Всичко се развиваше добре и внезапно се оказа, че не може да мине нито бюджетът, нито поправките в Закона за публичните поръчки. Пари сега няма. Към края на годината 400 компании към този момент банкрутираха, чака се още 600 да банкрутират от общо 6000 в строителството. Не сме мафия, както някои ни назовават, и не е вярно за цялостен отрасъл да се приказва по този начин.

- Как ще реагирате? Какво следва оттук насетне?

- Ще решим. Ние като членове на КРИБ, бяхме подготвени да протестираме преди няколко месеца, само че взехме решение да дадем късмет на разговора. Сега сме подготвени още веднъж да се явим на улицата на 27-ми.

- Беше ли градивен разговорът с министър Караджов?

- С министър Караджов - да, със зам.-министър Цеков - да. Но нещата се скъсаха до такава степен. Всичко, което до през вчерашния ден се говореше, беше съветвано и със зам.-министър Андрей Цеков от Министерството на финансите. Но сега, в който трябваше да добие тип с решение, не се случиха нещата. Това е огромният проблем.

- Застрашено ли е строителството на автомагистралите „ Хемус “ и „ Струма “ и пътя Ботевград – Видин?

- Ако няма пари, няма да продължи.

- Нали имахте преведени задатъци?

- Авансите са си задатъци, само че единствено с задатъци не можеш да строиш. Строиш ненапълно. Строителният отрасъл създава продукция за 12 милиарда, от тях половината са публични поръчки, другата половина са частни. Говорим - пътища, пътища, пътища, само че не е единствено това. Има стратегии на общините, има стратегии по ЖП-инфраструктурата, по ВиК бранша, по санирането. Ако няма обезпечени пари и навреме не се създадат поръчки, не се изпълнят търгове, всичко това е на стоп.

- Какви са тези 6,9 милиарда, за които приказва министър председателят?

- Това е спор сред тях. В тази сума, която се разяснява, има и остарели отговорности и бъдещи отговорности, има настоящи поправки, които се случват.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР