Инж. Грети Стефанова предотвратява злоупотреби преди изборитеВременно преустановяване на всички

...
Инж. Грети Стефанова предотвратява злоупотреби преди изборитеВременно преустановяване на всички
Коментари Харесай

ДБ с ключово решение. Замразява сделките с общински имоти

Инж. Грети Стефанова предотвратява злоупотреби преди изборите
Временно прекратяване на всички разпоредителни дейности с общински недвижими парцели, предложи инж. Грети Стефанова общински консултант и ръководител на ПГ " Демократична България - Обединение ". Тя внесе особено проекторешение  в Столичния общински съвет.

С него до 31.12.2023 година се стопира оповестяването и провеждането на търгове и състезания за предписание с общинско имущество и за възлагане на концесии от Столична община. Производствата по оповестените търгове и състезания, за които срокът за подаване на предложения е изминал до датата на приемане на специфичното решение, ще бъдат довършени по открития ред.
-->
Производствата по оповестените търгове и състезания, за които срокът за подаване на предложения не е изминал, ще бъдат прекъснати, планува още проекторешението.

Процедурите за възлагане или продължение периода на концесии, открити преди датата на решението се стопират до края на годината, предлага още инж. Грети Стефанова.

Предлаганото решение цели преди всичко да предотврати вероятни злоупотреби с общинско имущество, в това число в общинските търговски сдружения, както и неточности заради преждевременно приемане на разпоредителни решения.

Освен това, приемането му ще спести разноски на запаси и време на идващите кметове и общински съветници за тяхната анулация и изтриване на нездравословните последствия от използването им, се споделя в претекстовете на плана за решение.

То е по отношение на провеждането на локалните избори.

„ В края на актуалната година следва провеждането на локални избори в страната. Те се предхождат от предизборна акция, която действително стартира дълго време преди формалното й оповестяване. Това е нормална процедура, която се повтаря неизбежно във всяка изборна година за кметове и общински съветници ”, написа в претекстовете си инж. Стефанова.

„ В процеса на осъществяване на предизборната акция се основават действителни опасности от приемане на неефективни и голословни решения. За привличане на гласоподаватели постоянно се акцентират популистки претекстове на одобряваните решения, разнообразни от действителните. Част от  тези решения се оферират, с цел да се избегнат последствията от бъдещи промени във водените политики, провокирани най-много от неизбежните промени в състава на органите на локалното самоуправление и в политическите кабинети на локалната администрация ”, гласят още претекстовете на проекторешението.

 В такива оферти постоянно прозира блян за предопределяне на избрани политики през идващия мандат и обвързването на бъдещите органи на общината с тях, макар тяхното вероятно противоречие. Това прави решенията, признати през последните месеци, потвърдено най-неефективните за целия мандат. С тях могат да бъдат нанесени основни вреди на общините, което постанова специфични ограничения за отбрана ползите на локалните общности, в тази ситуация в София, изяснява инж. Грети Стефанова.

Ето цялото проекторешение на ПГ " Демократична България - Обединение ", импортирано от ръководителя на групата инж. Грети Стефанова:

ДО ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Д О К Л А Д

от

ГРЕТИ СТЕФАНОВА – общински консултант в Столичен общински съвет

Относно: Временно прекратяване на разпоредителни дейности с общински недвижими парцели

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

В края на актуалната година следва провеждането на локални избори в страната. Те се предхождат от предизборна акция, която действително стартира дълго време преди формалното й оповестяване. Това е нормална процедура, която се повтаря неизбежно във всяка изборна година за кметове и общински съветници. В процеса на осъществяване на предизборната акция се основават действителни опасности от приемане на неефективни и голословни решения. За привличане на гласоподаватели постоянно се акцентират популистки претекстове на одобряваните решения, разнообразни от действителните. Част от  тези решения се оферират, с цел да се избегнат последствията от бъдещи промени във водените политики, провокирани най-много от неизбежните промени в състава на органите на локалното самоуправление и в политическите кабинети на локалната администрация. В такива оферти постоянно прозира блян за предопределяне на избрани политики през идващия мандат и обвързването на бъдещите органи на общината с тях, макар тяхното вероятно противоречие. Това прави решенията, признати през последните месеци, потвърдено най-неефективните за целия мандат. С тях могат да бъдат нанесени основни вреди на общините, което постанова специфични ограничения за отбрана ползите на локалните общности, в тази ситуация в София.

Предлаганото решение цели преди всичко да предотврати вероятни злоупотреби с общинско имущество, в това число в общинските търговски сдружения, както и неточности заради преждевременно приемане на разпоредителни решения. Освен това, приемането му ще спести разноски на запаси и време на идващите кметове и общински съветници за тяхната анулация и изтриване на нездравословните последствия от използването им.

Решението визира възлагането на концесии и разпоредителните дейности с общински недвижими парцели, както обществена, по този начин и частна общинска благосъстоятелност. То визира както цели парцели, по този начин и елементи от тях, както възмездни, по този начин и безплатни актове на предписание. Решението ще спре производствата по предписание с недвижимо общинско имущество, съставляващи търгове и състезания.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

С оглед на изложеното и на съображение член 21, алинея 1, т. 8 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация и член 8, алинея 1 от Закона за общинската благосъстоятелност, предлагаме Столичният общински съвет да одобри следното решение:

 

ПРОЕКТ

Р Е Ш Е Н И Е

№…………………

на Столичния общински съвет

от …../……./2023 година

За: краткотрайно прекратяване на разпоредителни дейности с общински недвижими парцели

На съображение член 21, алинея 1, т. 8 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация и член 8, алинея 1 от Закона за общинската благосъстоятелност

С Т О Л И Ч Н И Я Т   О Б Щ И Н С К И   С Ъ В Е Т   Р Е Ш И:

1. Преустановява за период до 31.12.2023 година оповестяването и провеждането на търгове и състезания за предписание с общинско имущество и за възлагане на концесии от Столична община.

2. Производствата по оповестените търгове и състезания, за които срокът за подаване на предложения е изминал до датата на приемане на това решение да бъдат довършени по открития ред.

3. Производствата по оповестените търгове и състезания, за които срокът за подаване на предложения не е изминал, да бъдат прекъснати.

4. Процедурите за възлагане или продължение периода на концесии, открити преди датата на това решение се стопират за периода по т.

5. Преустановява за периода по т. 1 разглеждането на претенции от комерсиалните сдружения с общинско присъединяване за предоставяне единодушие за осъществяване на търгове и състезания за предписание с недвижими парцели – благосъстоятелност на съответните търговски сдружения. Органите на ръководство на едноличните търговски сдружения с общинско присъединяване и тези с преобладаващо общинско присъединяване да подхващат нужните ограничения за отсрочване провеждането на търгове и състезания за предписание с недвижимо имущество на сдруженията, за които Столичният общински съвет е дал единодушие, за дати след 01.01.2024 година

6. Преустановява разпоредителните дейности с общинско имущество по Наредбата за общинската благосъстоятелност и Наредбата за ръководство и предписание с общински спортни обекти и за финансово подкрепяне на спортната активност на територията на Столична община, в това число разглеждането на претенции от кметове на региони и кмета на Столичната община за разпоредителни дейности с общинско имущество, които не се правят посредством търг или конкурс, като се изключи претенции и отчети за:

а.    използване предвижданията на влезнали в действие подробни устройствени проекти по член 15 и 16 от Закона за устройство на територията;

б.   изкупуване на идеални елементи от недвижими парцели от съсобственици;

в.   дарения на имущество в интерес на Столичната община;

г.  продажбите по член 46, алинея 1 от Наредбата за общинската благосъстоятелност на поземлени парцели върху които физически или юридически лица имат законно издигната сграда;

д.  основаване право на градеж, право на прекосяване и на пробутване в или през общински парцели на експлоатационните сдружения за обекти и уреди на техническата инфраструктура;

е.  продажбите на спомагателни площи по член 57 от Наредбата за общинската благосъстоятелност, получени вследствие на изменение в работните планове на постройка в строеж;

ж.   основаване право на надстрояване и продължение за независими обекти или етажи върху здания, благосъстоятелност на физически или юридически лица, издигнати върху общински имоти;

з.    отдаване чартърен и аренда на земи от общинския аграрен фонд в случаите по член 87, алинея 2 и 3 от Наредбата за общинската благосъстоятелност.

7. Възлага осъществяването на т. 5 и 3 от решението на ръководителя на Столичния общински съвет и ръководителите на непрекъснатите комисии.

8. Възлага осъществяването на решението по т. 1-4 и т. 6 на кмета на Столичната община и кметовете на региони.

Настоящото решение е признато на съвещание на Столичния общински съвет, извършено на …../……/2023 година и е подпечатано с формалния щемпел на Столичния общински съвет.

Председател на Столичния общински съвет:

……………………………

/Георги Георгиев/
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР