Инициираните от Франция планове за нова Европейска политическа общност изглежда

...
Инициираните от Франция планове за нова Европейска политическа общност изглежда
Коментари Харесай

Планът на Франция за по-широка европейска общност набира сила

Инициираните от Франция проекти за нова Европейска политическа общественост наподобява набират мощ, откакто нощес почитан представител на Европейския съюз сподели, че предложения за среща по тематиката, която ще се организира в Прага, към този момент са изпратени на 44 страни, съобщи ДПА.

В допълнение към 27-те страни - членки на Европейски Съюз, са поканени да вземат участие също Украйна, Турция, Англия и Швейцария. Очаква се Норвегия, Исландия, Лихтенщайн, Молдова, Грузия, Армения, Азербайджан, Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово също да участват.

Целта на новата Европейска политическа общественост е да улеснява по-тесен продан сред страните от Европейски Съюз и тези, които остават отвън блока, без значение дали по свое предпочитание или тъй като понастоящем не дават отговор на критериите за участие.

Според източника от Европейски Съюз, първата среща на групата в чешката столица ще се концентрира върху войната на Русия в Украйна, върху енергийната рецесия и актуалната икономическа обстановка. Срещата е планувана за 6 октомври, преди провеждането на неофициална среща на върха на Европейски Съюз на 7 октомври.

Френската самодейност за нова групировка завоюва и немска поддръжка, а федералният канцлер Олаф Шолц сподели в основната си тирада за европейската политика в края на август, че сега няма конгрес, на който държавните управления на от Европейски Съюз да могат един път или два пъти в годината да разискват значими въпроси с страни отвън общността.

Същевременно Шолц предизвести, че такава групировка „ не би трябвало да бъде опция на разширението на Европейски Съюз “.

Предложението за ЕПО беше направено от френския президент Еманюел Макрон през май. Макрон сподели, че се надява ЕПО да бъде употребена за възстановяване на съдействието с сътрудниците на Европейски Съюз в Европа, като на няколко пъти загатна Украйна, получила неотдавна формален статут на страна кандидатка за участие в Европейски Съюз, само че без шансове да влезе в блока най-малко още 10 години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР