Инициативата Учим заедно се организира за втора година от Заедно

...
Инициативата Учим заедно се организира за втора година от Заедно
Коментари Харесай

Мариян Ранков: Социално-емоционалните умения са полезни за бъдещата реализация на учениците

Инициативата " Учим дружно " се провежда за втора година от " Заедно в час " с финансовата поддръжка на Фондация " Америка за България ". Тази година търсим учебни заведения, които желаят да покачат уменията за саморегулирано учене и социално-емоционални умения на възпитаници сред 5. и 7. клас. Това сподели Мариян Ранков – началник " Образователни планове " във фондация " Заедно в час ", в предаването " Човекът на фокус " на " Фокус ".  

Кандидатите може да бъдат държавни или общински учебни заведения. " Окуражаваме учебните заведения те да аплайват с партньорски организации. Тези организации могат да бъдат университети, Неправителствени организации, разнообразни центрове ", изясни Ранков.  

Една от предпочитаните области е взаимното учене или работата в екип. Фокус има и върху търсенето на помощ, уточни специалистът. " Както взаимното учене, по този начин и търсенето на помощ включват и други хора. Когато работим с други хора, е значимо да имаме доста развити социално-емоционални умения, с цел да може тази работа да е ефикасна, с цел да може да изслушваме, да задаваме въпроси, да влизаме в обувките на другия. Всъщност тези умения колкото са потребни в учебно заведение и в другарските кръгове на учениците, толкоз са потребни и за бъдещата им реализация “ ", изясни Ранков. 

На фокус в тазгодишното издание е и регулирането на напъните по пътя на осъществяване на дадена задача, добави той.  

" Всяко учебно заведение, съгласно своите характерни потребности, може да включи спомагателни умения, които желае да развие у учениците, изясни още специалистът. " Това, което търсим, е не съответна методология, която да бъде употребена, връзката сред потребностите на учениците и решението, което предлага учебното заведение. Предложените решения също би трябвало да са основани на данни ", посочи Ранков. 

Училищата могат да възнамеряват обучителни лагери, които в допълнение да ангажират децата и през ваканциите. " Това се отразява доста добре както върху връзките на децата и психическото им положение, само че също по този начин се ускорява и връзката ученик-учител “, уточни Ранков. 

Максималният размер на финансирането по програмата е до 30 000 лв., а срокът за подаването на плановете е 10 май.  

Живко Кръстев
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР