Инициативата Пластик Пакт България, която обединява браншови организации, фирми и

...
Инициативата Пластик Пакт България, която обединява браншови организации, фирми и
Коментари Харесай

Стартира "Пластик Пакт България"- инициатива за намаляване на отпадъците от пластмасови опаковки и оползотворяването им като суровина в кръговата икономика

Инициативата " Пластик Пакт България ", която сплотява браншови организации, компании и държавни институции за понижаване на отпадъците от пластмасови опаковки и оползотворяването на пластмасата като суровина в кръговата стопанска система на България, беше показана през днешния ден в постройката на Българската стопанска камара (БСК).

Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов сподели, че предотвратяването, намаляването и преработването на пластмасовите боклуци и артикули е една от главните политики на Европейския съюз (ЕС) като част от кръговата стопанска система. Той посочи, че България работи в синхрон с тези политики на Европейски Съюз, както на равнище страна, по този начин и от страна на бизнеса.

Министър Сандов уточни, че при започване на 2019 година Европейски Съюз изнася 150 хиляди тона пластмасови боклуци. Годишното международно произвеждане на пластмаса се е нараснало доста фрапантно от 1950 година, когато е имало единствено два млн. тона, с цел да доближи до 380 милиона тона сега. Очаква се тези 380 млн. тона да се удвоят през 2035 година и да се учетворят през 2050 година, в случай че се резервира този тренд, добави Сандов. Той добави, че неприятното ръководство на пластмасовите боклуци има и негативни последици за околната среда и климата, давайки образец с отлаганията на микропластмаса, които се появяват на сушата, в реките, океаните, даже към този момент ги има в Арктика и човешкото тяло. " Масово е разпространяването на микропластмасата и по тази причина Европейски Съюз си слага задача да откри кръгови модели и да усили на доста огромен % преработването ", съобщи още министърът.

Проучване на " Кембридж Иконометрикс " от 2018 година предвижда, че използването на правилата на кръговата стопанска система във всички браншове в Европейски Съюз може да увеличи растежа на брутния вътрешен артикул към 2030 година с още половин %, като се основат към 700 хиляди нови работни места, разяснява Сандов. Според него преходът към кръгова стопанска система ще бъде систематичен, изчерпателен и дори коренен, тъй като проблемите са налице, само че се виждат и позитивните вероятности. Европейски Съюз си е сложил цел към 2025 година преработването на опаковките да доближи 65 % от общия брой опаковки, като 50 на 100 е от пластмасата, а към 2030 година - тези проценти би трябвало да станат, надлежно, 70 и 55. Министърът има вяра, че тези цели може да се реализиран, даже и да се надвишават.

В момента цел номер 1 е присъединението на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), посочи министър Сандов. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) към този момент е пълновръстен участник в Комитета по околна среда на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, както и в Комитета към Комисията по промени в климата. Оттам се получава доста информация, която може да бъде потребна и на бизнеса.

Заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова сподели, че Министерството на образованието и науката (МОН) приветства самодейността, тъй като с помощта на сходни начинания децата ще живеят в по-добра среда. По думите й здравословната среда дава опция и да се работи по-ефективно. Тя напомни, че МОН е заложило политики за екологичното, гражданското и здравното обучение още през 2016 година и по нормативен метод. Така се вкарват тематиките, които са свързани с екология, разделно събиране и се градят уменията и навиците в децата. През годините МОН е подкрепяло и продължава да поддържа сходни начинания и цели на бизнеса. " Няма нищо по-хубаво да бъдем дружно, тъй като по този начин сме по-ефективни и съумяваме по-бързо да свършим това, което сме възнамерявали ", сподели още Гайдарова.

Председателят на Управителния съвет на БСК Добри Митов сподели, че измененията в климата и публичните връзки могат да се случат тогава, когато всички работят в една посока и се прави с убеждението, че това са верните стъпки, които се подхващат. " Вследствие на просперираща промишленост, ще имаме проспериращо общество ", посочи той.

Учредители на „ Пластик Пакт България “ са БСК, Сдружение „ Храни и питиета България ", Асоциация на производители на безалкохолни питиета в България, " Браншова Асоциация Полимери ", Българска камара на химическата индустрия, Българска оползотворяваща и рециклираща асоциация, " Денкщат България ", Сдружението за съвременна търговия и Съюзът на пивоварите в България. Инициативата се употребява от институционална поддръжка от страна на Министерство на околната среда и водите, Министерството на нововъведенията и растежа, и МОН.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР