Инициативата Мисия България продължава с академични лекции в четири световни

...
Инициативата Мисия България продължава с академични лекции в четири световни
Коментари Харесай

Откриваме паметник на кирилицата и в руския Новосибирск

Инициативата " Мисия България " продължава с университетски лекции в четири международни дестинации и разкриване на монумент на кирилицата в съветския град Новосибирск. Това стана ясно по време на конференция на основателя на събитията проф. Николай Овчаров и създателят на емблематичните монументи инж. Младен Станев.

Намерението на проф. Овчаров и министърът на външните работи Екатерина Захариева е самодейността да продължи освен до момента в който тече председателството на България на Европейски Съюз.
Лекциите, в които ще бъде показано културно-историческото завещание на България, ще вземат участие проф. Пламен Павлов и сътрудника му Николай Овчаров. Двамата ще открият самодейността " Мисия България " с лекция в университета в Кишинев.

Академичните лекции, в които ще бъде представяна страната ни, ще бъдат напълно съобразени с историята и общите моменти в нея сред прилежащите страни. " 50 слайда демонстрират цялостното културно-историческо завещание на България ", уточни Овчаров.

За организирането на Мисията спомагат дипломатическите представителства на страната ни в съгласуваност с Министерство на външните работи.

Четири маршрута опасват света и разпространяват България като културно-историческо завещание.
Първата дестинация ще бъде осъществена на 16 март в Кишинев, следва амбициозното дело на един духовник от Арциз, пренесъл неповторими български храмове в мащаб едно към едно в градчето. Оформящият се християнски комплекс е съграден от мрамор, а за част от него външно министерство всичко допустимо, с цел да премине от Варна към Арциз.
Следващата точка от " Мисия България " е съветският град Екатеринбург.
Вторият тур е в Китай с лекция в Пекинския университет.
Вековните българо-византийски връзки ще бъдат показани в лекции от идващите две точки от така наречен " гръцки тур " - Атина и Никозия, Кипър.
Четвъртият финален стадий от " Мисия България " обгръща три централноевропейски страни - Унгария, Словакия и Словения.

Всъщност началото на " Мисия България " е трябвало да стартира с слагането на паметника на Антарктида. Това е вторият монумент на кирилицата. Първият е вдигнат в Улан Батор, Монголия. Полярниците ни към момента чакат на паметника, в който са вградени гилзи с пръст от свещени български земи, в това число и от гроба на хан Кубрат, да бъде осъществена Света Литургия, защото към момента нито българския параклис, нито паметника са осветени.

Надеждата е паметникът на Южния полюс да бъде включен под закрилата на ЮНЕСКО. След паметника на Ледения континент следва откриването на подобен и в съветския град Новосибирск, който с помощта на напъните на Дружеството за другарство с Русия и народите от Оперативно-наблюдателно дело, е побратимен с българския град Варна.

Очаква се учените от Новосибирск да честват 24 май не на площад 1-ви май, а пред паметника на кирилицата, който ще бъде построен там. Той ще бъде под формата на три отворени книги, с истинските букви на кирилицата и изографисани облиците на Светите братя Кирил и Методий и Св. Климент Охридски. Най-отгоре ще бъде подложен православният кръст.

" Надяваме се за 24-ти май да открием паметника на кирилицата в град Новосибирск. Той ще е към 4,5 м. висок ", съобщи още създателят на плана. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР