Инициатива за предлагане на чешмяна вода без опаковка в столичните

...
Инициатива за предлагане на чешмяна вода без опаковка в столичните
Коментари Харесай

Софийска вода насърчава заведенията да предлагат чешмяна вода

Инициатива за предложение на чешмяна вода без опаковка в столичните заведения стартира при започване на горещите дни " Софийска вода ". Целта е да насърчи освен кафенета и заведения за хранене да оферират чешмяна вода, само че и клиентите им да поръчват такава, каквато е практиката в доста европейски столици и градове.

А питейната вода на София е на челните места на Европа по качеството със своето неутрално pH - към 7.2, поради високопланинския ѝ генезис основно от снеготопене. Водата е мека и без присъщ усет и аромат, изцяло подобаваща за ежедневна приложимост от всички възрасти, само че доста хора са в заблудата, че питейната вода е негодна или че заведенията не са уместно място да се поръча чешмяна вода.

С акцията " Вода без опаковка ", " Софийска вода " се пробва да разшири информираността за качеството на водата в Сстолицата, само че и да насърчи ограничението на използването на пластмаса.

В самодейността към този момент има присъединили се заведения, някои от които оферират даже на клиентите си да изпълнят своята бутилка с чешмяна вода при тях. Желаещите да се включат могат да се записват в цифровата карта на, която демонстрира кои заведения в София към този момент оферират чешмяна вода и къде са работещите публични чешми в София. Те също по този начин могат да се свържат със " Софийска вода " непосредствено през обществените мрежи:, и.

Заведенията мога да се снабдят с направен от " Софийска вода " стикер, който може да се сложи на определено място, с цел да демонстрира, че в този обект се предлага чешмяна вода. Самият стикер пък носи публична информация за качеството на водата. Така столичният ВиК оператор се надява, че с течение на времето, клиентите по-смело ще поръчват чешмяна вода в заведенията, обозначени със стикера, а тези заведения ще стават от ден на ден.

Желанието на концесионера на столичното ВиК е да подсети на всички софиянци и посетители на столицата да се хидратират добре през лятото, да увеличи доверието в чешмяната вода, да унищожи мита, че тя е единствено избор за неплатежоспособни клиенти и не на последно място – да понижи най-малко с малко ежедневната приложимост на пластмаса, като в това време по никакъв метод да не се намесва в комерсиалните практики на заведенията, декларират от " Софийска вода ".

Питейната вода в София идва от Рила планина – язовирите " Искър " и " Бели Искър ". Само за 2021 година лабораторията на " Софийска вода " е взела над 9000 проби от целия ѝ път до крайния клиент, върху които е направила над 150 000 разбора. Ежегодните резултати демонстрират, че софийската вода дава отговор изцяло и даже надвишава държавните нормативни условия за качество на питейната вода.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР