"Инхаус договорите за строителството на магистрала „Хемус“, сключени от предишното

...
"Инхаус договорите за строителството на магистрала „Хемус“, сключени от предишното
Коментари Харесай

Министър Караджов: Магистрала Хемус“ се строи по незаконните инхаус договори на предишния редовен кабинет

"Инхаус договорите за строителството на автомагистрала „ Хемус “, подписани от предходното постоянно държавно управление на ГЕРБ, са противозаконни. Това не е подготовка, а юридически разбор, в това число на правната дирекция на Министерството на районното развиване и благоустройството. Инхаус процедурите са или оскъдни, или унищожаеми, по което юристите към момента спорят. Оттам е противоречивият юридически резултат дали са унищожаеми или са били оскъдни през цялото време “. Това съобщи вицепремиерът и районен министър Гроздан Караджов на блицконтрол в Народното събрание.
 
"Липсва каквато и да е техническа опция „ Автомагистрали “ ЕАД  да извърши над 80% от действителните строително-монтажни работи, каквото е условието на Закон за обществените поръчки и Европейската инструкция. По този метод са заобиколени спортните процедури на Закона за публичните поръчки, а щом е заобиколен законът, то и договорите за инхаус също са противозаконни ", добави министър Караджов. 

Държавата е вкарана в капан с инхаус договорите, подписани от предходния постоянен кабинет и в този момент би трябвало да решим този проблем, защитавайки в оптималната степен интереса на държавния бюджет и на жителите, изясни вицепремиерът. Затова Министерският съвет е упълномощил сложна юридическа експертиза за проблема с инхаус договорите за построяването на автомагистрала „ Хемус “ и скоростния път Видин - Ботевград. Експертизата би трябвало да уточни рисковете, пред които е изправена страната при преустановяване на тези контракти, както и какви са опциите строителството на нелегално построените сектори да бъде узаконено и работата по автомагистрала „ Хемус “ и скоростния път Видин - Ботевград да продължи без закъснение. 

„ Правните дейности, които ще предприемем, са над пълномощията на районния министър. Те са правни дейности на цялото държавно управление и по тях се работи. Когато юристите ни кажат по какъв начин да излезем от клопката, заложен в предишното, ще внесем разбора в Народното събрание. Възелът ще се развърже при вас, тъй като тези противозаконни контракти могат да бъдат оправени тук в Народното събрание “, съобщи пред депутатите министърът. 

Вицепремиерът посочи, че строителството на автомагистралата не е спирало, тъй като договорите са настоящи и те пораждат юридически резултат, който би трябвало да се извършва.

„ Те пораждат задължението на Агенция „ Пътна инфраструктура “ да заплати на „ Автомагистрали “ ЕАД за свършената работа. По подписаните от предходното постоянно държавно управление противозаконни контракти за инхаус поръчка е осъществена действителна работа през миналата година, поради което на 22 декември 2021 година АПИ е разплатила актуваните и действително осъществени строителни работи на автомагистралата ", съобщи министърът. Сумата, преведена в края на 2021 година от АПИ на държавната „ Автомагистрали “ ЕАД е 37 596 150 лева. 

Ако страната спре да извършва настоящите инхаус контракти, бюджетът ще изгуби записаните в тях 15% неустойки. При сключването на тези контракти страната е превела на изпълнителите предплатени заплащания в размер на 35%. 
„ Всички клаузи в договорите са в интерес на изпълнителите  – 35% задатъци и 15% неустойки, които ще бъдат за сметка на страната, в случай че в този момент ги прекратим. Може би ви се желае да бъдат прекъснати тези контракти и страната да загуби половината от 4 милиарда лева, по тази причина че някои безконтролно си е поставил подписа преди няколко години под инхаус договорите. Това обаче в никакъв случай няма да се случи “, съобщи пред депутатите вицепремиерът.
 
Източник: Министерство на регионалното развитие
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР