Ингве Слингстад [nbim.no] Още по темата Суверенният фонд на Норвегия

...
Ингве Слингстад [nbim.no] Още по темата Суверенният фонд на Норвегия
Коментари Харесай

Най-големият суверенен фонд поиска компаниите да имат процедури за борба с корупцията

Ингве Слингстад

[nbim.no] Още по тематиката
Суверенният фонд на Норвегия доближи рекордните 1 трилион $
от Дневник,12 сеп 2017
Големите държавни дефицити раждат нова порода суверенни фондове
от Дневник,20 мар 2017 Норвежкият върховен фонд (Government Pension Fund Global), оценен със своите съвсем 1 трилион $ като най-големия в света, разгласи във вторник, че има нови упования към фирмите, в които влага - да трансфорат в приоритет битката с корупцията.

В изказването на ръководителя Ингве Слингстад се споделя, че " данните за корпоративното ръководство и устойчивостта може да повлияят на капиталовите ни решения, тъй като задачата ни е да понижим рисковете за фонда ".

Какво се чака от близо 9100 компании
(пълният лист е в прикачения файл)

- управителните и надзорните им препоръки да имат ясно написани и прилагани политики за битка с корупцията

- тези политики би трябвало да съдържат оценка на риска, обвързван с евентуална корупция във всички аспекти на бизнес активността

- процедури за попречване на корупция, с които в детайли да бъде осведомен личния състав им и ясно да се вижда персоналния ангажимент на управлението с тях

- гарантиране, че всички поделения ползват вярно антикорупционната политика с ясни отговорности и пълномощия

- основаване на етичен кодекс за държание и подобаващи детайли в договорите, посредством които да се дефинират връзките с бизнес сътрудници, в това число правото на одит

- механизъм за подаване на сигнали за корупция; той би трябвало да обезпечи успореден и конфиденциален канал за придвижване на тези сигнали, когато подаването им по йерархичната линия на управлението се окаже неуместно или в случай че информаторът желае да остане неизвестен.

Документ
Новите условия за битка с корупцията

" Искаме фирмите да преминат от приказки към съответни данни, с цел да можем по-добре да разберем финансовите благоприятни условия и опасности ", добавя Слингстад, който работи в поделението на норвежката централна банка Norges Bank Investment Management.

Фондът се финансира от част от приходите от рандеман на нефт и газ, а средствата се влагат по целия свят в компании, дългови облигации и парцели. Законът категорично не разрешава вложение в производители на нуклеарно оръжие или пехотни мини, както и в компании, забъркани в съществени и систематични нарушавания на човешките права.

Норвежкият фонд от време на време разгласява експлицитни указания към фирмите, в които е вложил. Днешната рекомендация за корупцията бе предшествана през 2017 година от такава за бистрота в заплащането на налози и за ръководството на сладководни запаси.Най-вероятно през 2018 година ще бъде оповестено обяснение на фонда за упованията му към това по какъв начин въпросните компании подхождат към соленоводните запаси.
Слингстад напомни през днешния ден, че " фондът се ръководи в името на бъдещите генерации (на Норвегия), заради което залагаме на устойчиви бизнес практики за реализиране на дълготрайна възвращаемост ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР