Информацията за схемата, по която са се източвали парите за

...
Информацията за схемата, по която са се източвали парите за
Коментари Харесай

Каква е схемата, по която са се източвали парите за пенсии?

Информацията за схемата, по която са се източвали парите за пенсии, е нищожна. Експерти споделят, че най- евентуално става дума за подправени документи за стаж преди 1997-а година, когато Национален осигурителен институт не е разполагал с електронен указател.

Стажът за този интервал се потвърждава с трудова брошура и така наречен УП-та. При подозрение чиновниците на Национален осигурителен институт вършат спомагателна инспекция. Когато човек подаде документи в осигурителния институт, чиновници преценят има ли право на пенсия, преписката минава и през контрольор и двама контрольори. И най-после решението с размера на пенсията се подписва от длъжностното лице по пенсионното произвеждане. Подпис на шеф на поделението на Национален осигурителен институт не се слага.

За стажа преди 97-а се разчита на документите, които човек показва. При подозрение, Национален осигурителен институт може да направи инспекция дали в действителност той е работил в посочените компании, на каква служба и с каква заплата. Ако някоя от тях към този момент не съществува - документите й, които засягат пенсионните права, се пазят в Национален осигурителен институт.

"Няма толкоз архивна информация за това какви осигуровки са плащали, на какъв приход са се осигурявали и евентуално това дава опция за повече злоупотреби ", разяснява Георги Вулджев, макроикономист в ЕКИП пред БТВ.

По-големи са изкушенията за подправяне на категориен стаж, т.е. на работа при тежки условия, тъй като този стаж има по-голяма "тежест " в пенсионната формула. В схемата би трябвало да са забъркани и компании, които издават подправените документи, че хората са работили за тях. На този стадий обаче проверяващите не оповестяват имена.

Елена следи с оскърбление обстановката. Избрала е да придобие пенсия по почтен метод, само че от години удря на камък. Заради документални грешки не й признават няколко години стаж и по този начин остава без пенсия. Почти 30 години гледа болния си наследник. От тази година при изчисляването на пенсията, с някои изключение, се взема поради единствено приходът след 2000 година, т.е. единствено за интервали, за които Национален осигурителен институт има електронен указател. Промяната беше направена и поради подозрения за злоупотреби с по-старите интервали.

Друга скорошна акция, само че против подправени ТЕЛК-ове, приключи с това, че Апелативният профилиран съд остави без мярка за неотклонение четиримата варненски доктори, защото няма доказателство, че са желали и получавали рушвет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР