Информацията за предполагаемото участие на служители на UNRWA в действията

...
Информацията за предполагаемото участие на служители на UNRWA в действията
Коментари Харесай

Скандалът с Агенцията за палестинските бежанците на ООН: Участвал...

Информацията за хипотетичното присъединяване на чиновници на UNRWA в дейностите на Хамас пристигна от израелските управляващи, стана ясно от изказване на генералния комисар на организацията Филип Лазарини. 

" За да защитя способността на организацията да доставя филантропична помощ, взех решение неотложно да приключа договорите на тези чиновници и да стартира следствие, с цел да установя истината неотложно ", разяснява Лазарини, само че нито загатна имената на посочените лица, нито пък броят им. Според информация на Съединени американски щати става дума за 12 души.

Даде поръчка обаче всеки, който е имал присъединяване в терористичните актове да " бъде измамен под отговорност ", в това число посредством наказателно гонене. Антонио Гутериш, общоприет секретар на Организация на обединените нации, е бил осведомен за обвиняванията.

" Генералният секретар е ужасяващ от тази вест “, сподели представителят Стефан Дюжарик.

Реакциите

Няколко страни към този момент реагираха на тези обвинявания. Съединени американски щати показаха, че са " извънредно обезпокоени ".

Вашингтон разгласи, че няма да даде в допълнение финансиране на организацията, до момента в който обвиняванията не бъдат разследвани. Съединени американски щати неотдавна похвали работата на UNRWA и администрацията на Джо Байдън възвърне финансирането, което беше спряно по време на мандата на Доналд Тръмп.

Спиране на парите би се оказало съдбоносно за UNRWA, чиито най-големи донори през 2022 година включват Съединените щати, Германия и Европейския съюз, неведнъж е заявявала, че потенциалът й да оказва филантропична помощ на хората в Газа е на ръба на колапса.

Израелският министър на защитата Йоав Галант сподели, че решението на Съединени американски щати е значима стъпка към търсене на отговорност на организацията. Министърът на външните работи на страната Израел Кац пък съобщи, че UNRWA няма да е част от " дните след войната в Газа ", давайки поръчка, че Тел Авив ще се опита да попречи на организацията да оперира на територията на анклава след края на спора.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел сподели, че ще " оцени по-нататъшните стъпки и ще извлече поучения въз основа на резултата от цялостното и всеобхватно следствие ".

Решение да спре финансирането на UNWRA взеха и Италия, Австралия и Канада.

" Спирането на поддръжката за UNRWA включва " огромни политически и филантропични опасности за помощ “, сподели Хюсеин ал Шейх, общоприет секретар на Организацията за избавление на Палестина. В обява в X той прикани страните, които оповестиха прекъсване на поддръжката си неотложно да анулират това свое решение, тъй като то води до " огромни филантропични опасности ".

UNRWA, основана през 1949 година след първата арабско-израелска война, дава услуги, в това число обучение, първично опазване на здравето и филантропична помощ на палестинците в Газа, Западния бряг, Йордания, Сирия и Ливан. UNRWA даде помощ и употребява оборудванията си, с цел да подслони хора, бягащи от бомбардировки и сухопътната интервенция, стартирана от Израел в отговор на офанзивите на Хамас на 7 октомври. 

Израелските управляващи, в това число министър председателят Бенямин Нетаняху, упрекнаха организацията в поддържане на антиизраелските настроения.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР