Информацията за броя на хората, попаднали под карантина заради COVID-19,

...
Информацията за броя на хората, попаднали под карантина заради COVID-19,
Коментари Харесай

Информацията за броя на ковид карантинираните вече не е публична, но всъщност е

Информацията за броя на хората, попаднали под карантина поради COVID-19, към този момент не е обществена. Това излиза наяве от отговор на здравното министерство на въпроси на Actualno.com по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ).

Крайно забавно обаче е, че здравното министерство се базира на заповед отпреди 2 години за това, което споделя. Става въпрос за заповед, издадена 2 дни преди коледните празници на 2020 година.

Дословно отговорът на министерството гласи: " Съгласно посочената заповед всички карантинирани лица се вписват в Националната осведомителна система за битка с COVID-19, Регистър на лицата, сложени под карантина и на доказаните случаи на COVID-19, сложени в изолираност в лечебно заведение, изпълняващо болнична помощ или в домашни условия. В този Регистър всекидневно постъпва информация по автоматизиран път с данни за лицата, които подлежат на слагане под карантина. Регистърът не е обществен и достъп до него имат единствено посочените в заповедта способени институции ".

Регистърът обаче в действителност е с доста повече данни и обособена конструкция, до момента в който на Единния информативен портал съвсем през цялата 2021 година имаше данни с броя на хората, които са карантинирани поради COVID-19 и с броя на тези, които са под дейна карантина към дадена дата. Става въпрос за данни в рубрика " Виж динамични карти с настояща статистика " на Единния информативен портал. Актуализацията в тази рубрика спря да бъде дефинитивно подавана към началото на декември (преди това месец-два спорадично имаше проблеми), което Actualno.com неведнъж отразява – ПОДРОБНОСТИ ТУК!

, че в действителност към този момент има актуализация на данните за карантинираните в Единния информативен портал. Към 21.01.22 105 316 карантинирани , само че дейните случаи отново съгласно портала са към този момент 187 765 - т.е. много повече от доказани като дейни случаи хора още не са публично карантинирани. Седмици наред обаче карантинираните стояха на кота 37 282 .



Вчера, 20 януари, Actualno.com зададе въпрос и на националния здравен контрольор доцент Ангел Кунчев за протичащото се. Доц. Кунчев отговори, че това е въпрос на функционалност, трябвало да се приказва с " Информационно обслужване " и добави, че той самият не следи индикаторите, тъй че е нужна спомагателна инспекция.

Сподели с твоите другари

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР