Информацията за броя машини, с които ще се гласува на

...
Информацията за броя машини, с които ще се гласува на
Коментари Харесай

Гласуваме с 10 993 машини на изборите през октомври


Информацията за броя машини, с които ще се гласоподава на изборите на 2 октомври, е по предварителни изборни описи и по предварителни данни за дали своят вот гласоподаватели отвън страната. Тази численост може да претърпи смяна според от подадените заявки за гласоподаване отвън страната и според от оповестените дефинитивни изборни описи. Общият брой все още е 10 993, а на изборите на 11 юли са били 10 937 машини. Разликата не е изключително огромна и не сме понижили внезапно броя на машините, с които ще се гласоподава. Това сподели на брифинг заместник-председателят и представител на ЦИК Росица Матева.

“В законовия период - 22 август, в РИК има регистрирани два инициативни комитета за издигане на незаивисми претенденти за присъединяване в изборите. Единият е във Варна, а другият в 25 МИР - София. От 24-ти август ЦИК стартира да приема документи за регистрация на неправителствени организации за присъединяване в изборите с наблюдаващи. До момента са подадени заявки от 4 организации. Все още нямаме регистрирани организации, защото се прави инспекция на подадените лица. От 23-ти август на интернет страницата на ЦИК е дейна опцията всеки гласоподавател да извърши инспекция дали попада в подписката на някоя партия или коалиция. Ако откри името си, а той не се е подписал в поддръжка на регистрацията, маля жалбите да бъдат адресирани до Комисията за отбрана на персоналните даннни. Ако бъдат пуснати до ЦИК, ние ги препращаме натам. От Групово дело ГРАО осведомиха, че са дейни няколко метода за инспекция на гласоподавателите в коя изборна секция и на кой адрес могат да гласоподават. Има в детайли написано и на нашата интернет страница, и на страницата на Групово дело ГРАО ”, сподели още тя.

Цветозар Томов от своя страна уточни, че досега са подадени 18 109 заявки за гласоподаване отвън страната. Томов уточни, че броят на заявките е по-малък спрямо предходните три вота през предходната година. “Причината за това е главно, че беше изменен Изборният кодекс и имаме опция да разгласяваме секции въз основата на дали своят вот 100 или повече гласоподаватели на предходни избори. По този метод се понижава мотивацията на хората да подават заявки. Подаването на заявки не е единствено с цел да се открие секция, а и с цел да се създадат предварителни описи, които доста блекчават работата на комисиите в изборния ден. Облекчават и самите гласоподаватели ”, добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР