Информацията идва на фона на данните от националното преброяване, според

...
Информацията идва на фона на данните от националното преброяване, според
Коментари Харесай

Голям, невиждан бейби бум в България

Информацията идва на фона на данните от националното броене, съгласно които за 10 години популацията на България се е стопило с над 800 000 души. Въпреки тревожната наклонност, експерти в репродуктивната медицина виждат последователно излизане от платото в раждаемостта.

Д-р Румен Велев - експерт акушер-гинеколог сподели, че 2732 бебенца са се родили през 2021 година в болница " Шейново " - връх за последните 10 години, сподели той в ефира на Nova news. Има сериозна наклонност към повишение на раждаемостта. Процентът на момчетата е 10%, разясни той.

За 2021 година и 2020 година междинната възраст на родилките с първо дете е към 30 години. За съпоставяне през 2000 година е била към 20 година За София е към 32 години, уточни медикът. По думите му има проблем при отчитане на смъртността на родилките.

Голяма част от загубите са се случвали в държавни лечебни заведения. Там, когато се получи затруднение, се написа нова история на болестта. След това таман това затруднение се трансформира в причина за гибелта, изясни доктор Велев.

Според него най-честите аргументи за смъртността са акушерски - затруднения по време на бременността и раждането, както и неакушерски - съпътстващи болести.

При нас 79% са акушерските аргументи, в чужбина статистиката е обърната. На Балканите обаче данните са идентични като нашите. Имаме висок % тромбоемболизъм - 18%, показа експертът. И посъветва бременните да се имунизират след 12-та седмица.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР