Информационната система за контрол на медицинската експертиза ще заработи от

...
Информационната система за контрол на медицинската експертиза ще заработи от
Коментари Харесай

Онлайн система слага край на опашките пред ТЕЛК

Информационната система за надзор на здравната експертиза ще проработи от на следващия ден. Това заяви зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева на конференция в Министерството на здравеопазването.

„ Системата ще обслужва цялостния развой по освидетелстване и преосвидетелстване пред органите на здравната експертиза и ще подсигурява проследимост и високо равнище на надзор на процесите по подаване и обработка на документите на жителите “, изясни зам.-министър Начева.

Регистърът ще поддържа електронен профил на всички лица, които са били или са обект на здравната експертиза. Чрез нея жителите могат да получават издадените от общопрактикуващите лекари посоки за ТЕЛК. Електронно, посредством КЕП (квалифициран електронен подпис) ще могат да се подават заявки за освидетелстване и преосвидетелстване.

Чрез системата потребителите ще имат опция да създадат информации по отношение на специалността и правоспособността на лекарите и зъболекарите от съставите на ЛКК и ТЕЛК. За задачата цифровата разработка е интегрирана с регистрите на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз.

В платформата ще бъдат генерирани и съхранявани експертните решения на комисиите и ще бъдат изпращани до Агенцията за хора с увреждания, Национален осигурителен институт, Агенция обществено подкрепяне и така нататък

Всички посоки за ТЕЛК след 15.10.2020 година ще бъдат въвеждани и ръководени през електронната система. Регистрираните заявки или посоки преди 15.10.2020 година, както и стартирали производства по оценката на ТНР/ВСУ (вкл. и тези, които са в правосъдна фаза до постановяване на влезнал в действие акт на органите на здравната експертиза), ще продължат по досегашния ред посредством настоящата система, до привършване на процеса на здравната експертиза.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР