Информационната агенция ТАСС оповести, че руската космическа обсерватория “Спектр-РГ, която

...
Информационната агенция ТАСС оповести, че руската космическа обсерватория “Спектр-РГ, която
Коментари Харесай

Руският космически телескоп Спектр-РГ е вече на 1.6 милиона километра от Земята

Информационната организация ТАСС оповести, че съветската галактическа обсерватория “Спектр-РГ ”, която на 13-ти юли бе изстреляна сполучливо в междупланетното пространство, към този момент се е отдалечила на разстояние 1.6 милиона километра от Земята.

Следващата промяна на орбитата е планувана за 21-ви октомври. Ако всичко мине наред, това ще първият същински триумф за съветската междупланетна космонавтика след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. “Спектр-РГ ” е първият издигнат от Русия галактически уред, който сполучливо излетя оттатък околоземна орбита в междупланетното пространство, и в случай че сполучи, ще е първият уред на Русия, който ще дойде в точката на Лагранж Л2 на гравитационната система Земя-Слънце.

Никога до момента съветски галактически уред, нито по времето на Съюз на съветските социалистически републики, нито по-късно, не е успявал да дойде до която и да е от точките на Лагранж. Очаква се “Спектр-РГ ” да направи подробна карта на цялото звездно небе в рентгеновия диапазон на електромагнитния набор. 

Първите фотоси, направени от съветския уред ART-XC на борда на галактическия телескоп “Спектр-РГ ”. Photo credit: Roscosmos

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР