Инфлацията я изчисляваме за нацията - цялото потребление на всички

...
Инфлацията я изчисляваме за нацията - цялото потребление на всички
Коментари Харесай

Емил Хърсев: Мораториумът е отказ от решение, ДДС не бива да се пипа

Инфлацията я изчисляваме за нацията - цялото ползване на всички консуматори в България. Всеки от нас си има обаче самостоятелен показател на потреблението, според от това каква е структурата на това, което самият той купува ", разяснява финансистът доцент Емил Хърсев в " България заран ".

" Сигурно има разногласия в обединението по отношение на бюджета, откакто не го виждаме разгласен. В България бюджет има и този бюджет се извършва всеки ден. Нямаме закон за бюджета. Това основава една обстановка на условен дискомфорт на държавното управление да се разпорежда в структурата на разноските. Много странни са тези сигнали, че ръководещата коалиция се гласи да актуализира нещо, което не е приела. Актуализира се нещо, което е реалност. Ако има потребност от актуализация, то е хубаво планът през цялото време да бъде подобен, че да предстои на осъществяване до края на годината “, изясни той.

Хърсев уточни пред Bulgaria ON AIR, че не му е позната идеологията на обединението, защото не е предложила народен проект, с цел да се види по какъв начин всички тези планове и обещания ще бъдат разказани като числа.

Финансистът съобщи, че мярката 60/40 би трябвало да оказва помощ единствено на тези, които са наранени от рецесията. Той посочи, че Данък добавена стойност не би трябвало да се пипа и че това е неточност. Ефективността на такива ограничения е извънредно ниска и не реализира задачите си.

" Увеличението се усеща в самото начало, по-късно пазарът изравнява цените и резултатът отслабва. Никой не печели от това. Резултатът е, че имаме по-малко обществени доходи. По-скоро би трябвало да се мисли за баланс сред приходите и разноските и успеваемостта на държавните разноски. Един въпрос, който не виждам да се слага ", съобщи доцент Хърсев.

Финансистът счита, че няма да се разминем без взимане на заем, както и никоя страна от Европа. Въпросът, съгласно него, е да се усъвършенства задлъжнялостта и да не се трансферира тежест на бъдещите генерации.

" Мораториумът е отвод от решение. Той е отсрочване на решение. Решението следва. Да, такова отсрочване се подхваща, тъй като се чака в бъдеще цените да се възстановяват и този потрес да не е толкоз огромен. Всички прогнози са такива - след края на зимния сезон пазарът на енергоносителите да се възстановява и цените да спаднат назад на равнището преди този момент внезапно повишаване от началото на зимата. Дано да е по този начин, но едва ли ", сподели още доцент Хърсев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР