Инфлацията в Турция се очаква да достигне 58 процента в

...
Инфлацията в Турция се очаква да достигне 58 процента в
Коментари Харесай

В края на годината инфлацията в Турция се очаква да достигне 58%

Инфлацията в Турция се чака да доближи 58 % в края на годината. Това разгласи през днешния ден шефката на турската Централна банка Хафизе Гайе Еркан, представена от телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Еркан добави, че през 2025 година в страната се чака да стартира интервал на непоклатимост.

Инфлацията в кратковременен проект краткотрайно ще се усили под въздействие на външни и вътрешни фактори, сподели тя през днешния ден, като показа отчет на Централната банка.

В края на юни инфлацията в Турция възлезе на 38,21 на 100 - най-ниското равнище от година и половина. Централната банка на Турция неотдавна разгласи, че до края на годината предвижда инфлация от 22,3 %, поради което изказването на ръководителката на Турската централна банка за прогнозата за инфлацията за края на тази година е изненадващо за финансовите анализатори.

Прогнозите за инфлацията до края на 2024 година на турската Централна банка са за 33 на 100, а за 2025 година се планува този индикатор да спадне до 15 %, уточни през днешния ден Еркан.

Тя заяви, че към 14 юли валутните запаси на Централната банка на Турция възлизат на 115 милиарда $ и добави, че обстановката на финансовите пазари в страната се стабилизира.

Виждаме, че съмненията на обменния курс на турската лира по отношение на $ на пазарите са намалели. Оценяваме това като позитивно отражение на тактиката, която осъществяваме, сподели Еркан.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган след сформирането на новото държавно управление през юни, заяви, че главната му цел е да сведе нивото на инфлацията до едноцифрена стойност, съобщи Българска телеграфна агенция.

Миналия месец Централната банка на Турция усили главния лихвен % от 8,5 % на 15 % и даде обещание по-строга парична политика и надзор на инфлацията. Оттогава турската лира загуби забележителна част от цената си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР