Инфлацията в Турция продължава да расте, повишавайки се с 24.52%

...
Инфлацията в Турция продължава да расте, повишавайки се с 24.52%
Коментари Харесай

Турската инфлацията вече е по-голяма, отколкото българската за последните 11 години

Инфлацията в Турция продължава да пораства, повишавайки се с 24.52% на годишна база, което е с 6.3% повече по отношение на предходния месец, демонстрира формалната статистика, представена от турски медии.

През миналия септември инфлацията пораства за шести следващ месец, достигайки най-високото си равнище от 15 години насам. Основната инфлация се усилва до 24.52% на годишна база, натрупвайки нови 7.3% единствено за месец.

Индексът на потребителските цени нараства с 19.37% спрямо декември 2017 година и 13.75% по отношение на 12-месечните междинни стойности.

 Инфлацията в Турция доближи 16%
Инфлацията в Турция доближи 16%

Лирата падна до нови рекордни дъна по отношение на $ и еврото

Инфлацията в Турция сега е 7 пъти по-висока от тази в България. Годишният растеж на потребителските цени у нас през август е 3.5%, а за месец те са се увеличи с едвам 0.1%, по данни на Национален статистически институт.

Настоящата годишна инфлация в южната ни съседка се равнява на тази у нас за съвсем 11 години. Трябва да се върнем до ноември 2007 година и да съпоставим тогавашните цени със сегашните, с цел да получим инфлация, съпоставима с турската, демонстрират данните на Национален статистически институт.

Какво нараства в Турция?

Заради слабата валута, на процедура всичко нараства в Турция. Най-голямо е годишното нарастване при домакинските уреди и обзавеждането - 37.28%. Те означават и най-високото месечно повишаване на цените. Транспортът нараства с 36.61%, а разнообразни артикули и услуги - с 30.61%.

Само за месец храните и безалкохолни питиета, които са основни за инфлацията на потребителските цени, нарастват с 6.4%. За година растежът на цените им е 27.7%.

Цените на силата също се покачват, достигайки нарастване от 27.03% през септември по отношение на 21.3% през август.

Производствените цени се покачват с 10.88% през септември, като годишното им нарастване е 46.15%, демонстрират данните. Производствената интензивност в страната е на най-ниско равнище от 9 години, което съгласно специалисти е сигурен знак, че Турция върви към дълбока криза.

Високата инфлация изненада ръководещите в Турция и опроверга изказванията на икономическия и финансов министър Берат Албайрак, че най-лошото за турската стопанска система е отминало. Според специалисти то занапред следва.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР