Инфлацията в САЩ достигна най-високата си стойност от 40 години

...
Инфлацията в САЩ достигна най-високата си стойност от 40 години
Коментари Харесай

Инфлацията в САЩ достигна рекордни нива. Но доларът поскъпва - изравни се с еврото

Инфлацията в Съединени американски щати доближи най-високата си стойност от 40 години насам. В същото време американският $ се изравни с еврото на финансовите пазари за първи път от 2002 година Зелената валута в последните месеци е мощна и нарастна по отношение на европейската с 12 % единствено в границите на година. Според анализаторите причина за това е и войната, стартирана от Русия в Украйна и вложителите залагат на $. Увеличават се и терзанията за криза в еврозоната поради повишаването на енергийните запаси, още веднъж поради дейностите на Москва.

Държавната статистика в Съединени американски щати заяви, че цените на потребителските артикули в страната са се нараснали с 9,1% през юни, по отношение на същия месец предходната година. Това е най-големият скок от 1981 година насам и повече от предвижданата от икономисти инфлация от 8,8 на 100.



Цените на енергоизточниците са най-големият фактор за растежа на инфлацията през юни - над 50% от него за месеца се дължи на тях. Цените на бензина са се повишили с над 11% по отношение на предишния месец. На годишна база токът е поскъпнал с 13,7%

Най-сериозно е нарастването на природния газ - 38,4 на 100 за 1 година.

Това ще предизвика нападателна акция от страна на Федералния запас за изстудяване на инфлацията посредством повишение на лихвените проценти, което ще усили възможностите Централната банка да вкара стопанската система в криза.

Високата инфлация се следи даже в браншове на стопанската система с минимална връзка с цените на силата.

Този отчет прави съвсем несъмнено повишението на лихвените проценти с още 0,75 процентни пункта от страна на Федералния запас. Усилва се и вероятността това повишение на лихвените проценти да не е завършило.

Високата инфлация води и до най-резкия спад на заплатите на работещите от десетилетия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР