Инфлацията в Обединеното кралство спада до 17-месечно дъно от 6,8%, но е малко вероятно да дерайлира ново покачване на лихвените проценти

...
Ремпът на инфлация в Обединеното кралство спадна рязко през юли
Коментари Харесай

Ремпът на инфлация в Обединеното кралство спадна рязко през юли до 17- месечно дъно до голяма степен на фона на по-ниските цени на енергията

От Асошиейтед прес, 16 август 2023 г., 3:04 ч. Украйна и изпрати цените на енергията скок.

Спадът от юнския процент от 7,9% беше в съответствие с очакванията на икономистите.

Статистическата агенция каза, че спадът до голяма степен се дължи на по-ниските цени на енергията, тъй като резките увеличения от миналата година изпаднаха от годишното сравнение. Той също така каза, че инфлацията в цените на храните, която също рязко скочи след нахлуването на Русия в Украйна, също се е понижила.

Въпреки че спадът в основния темп на инфлация ще бъде добре дошла новина за затруднените домакинства, малко вероятно е да провали пазарните очаквания, че Bank of England ще повиши лихвените проценти отново следващия месец, особено след като заплатите се покачват рекордно.

По-рано този месец банката, която има за задача да постигне инфлация от 2%, повиши референтния си лихвен процент до нов 15-годишен връх от 5,25% и намекна, че ще остане висока за известно време, за да намали постоянно високата инфлация.

По-високите лихвени проценти помагат за забавяне на инфлацията, като правят по-скъпо заемането на заеми за потребителите и бизнеса купуват жилища, коли или оборудване.

Централните банки по света повишават разходите по заеми, за да се борят с инфлацията, отприщена от по-високите цени на енергията, след като Русия нахлу в Украйна, и резервни копия на веригата за доставки, докато световната икономика се възстановява от коронавируса пандемия. В Обединеното кралство инфлацията достигна връх от 11,1% през миналия октомври.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР