Инфлацията в Германия може да достигне 4% към края на

...
Инфлацията в Германия може да достигне 4% към края на
Коментари Харесай

Инфлацията в Германия може да достигне 4%

Инфлацията в Германия може да доближи 4% към края на годината, заяви Централната банка на Германия в месечния си отчет. Новата прогноза отбелязва доста нарастване от упованията за към 3% и ще добави гориво към дебата за връщането на ценовия напън в еврозоната, съгласно „ Политико “, съобщи БГНЕС.

„ През идващите месеци темпът на инфлация в началото би трябвало да продължи да пораства постепенно “, се споделя в отчета. Той означи, че възходящите разноски за първични материали и превоз, които към този момент са вдигнали цените на производителите, в последна сметка ще бъдат трансферирани към потребителите. Освен това отводът от предходно понижаване на налога върху добавената стойност ще усили цените, тъй че „ инфлацията може краткотрайно да доближи 4 % “, се споделя в отчета.

По-рано тази седмица немската статистическа работа заяви, че цените на производителите са нарастнали с 5,2% на годишна база през април, което е най-голямото нарастване от близо десетилетие. Проучване на към 5000 предприятия сподели, че ценовите индикатори за еврозоната се покачват още повече през май - достигайки рекордни върхове в производството - защото търсенето продължава да надвишава предлагането на доста артикули и услуги.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР