Инфлацията в еврозоната достигна нов рекорден връх през август от

...
Инфлацията в еврозоната достигна нов рекорден връх през август от
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната достига нов рекорд и усложнява работата на ЕЦБ

Инфлацията в еврозоната доближи нов рекорден връх през август от 9.1%, демонстрират експресните данни на европейската статистическа работа Евростат. Движени от скъпия газ и опустошителната суша, потребителските цени скочиха повече от предстоящото през най-активния летен месец и предвещават двуцифрени стойности в скоро бъдеще. За съпоставяне, инфлацията месец по-рано бе 8.9%.

Необузданата инфлация пък най-вероятно ще докара до поредност от огромни нараствания на лихвените проценти даже при мъчителна криза. Съвпадението на високи цени и невисок напредък, постоянно наричано стагфлация, оставя на Европейската централна банка единствено избор, който ще усили болката за 340-те милиона души в еврозоната.

Стимулите за Блока единствено ще подхранят още повече инфлацията и в последна сметка ще навредят на доверието в банката, заплашвайки самите основи на нейния мандат за битка с инфлацията. В последна сметка политиците ще изберат битката с инфлацията и лихвите евентуално ще се покачват на всяка оставаща среща тази година, увеличавайки разноските за заеми за държавни управления, компании и семейства, предвижда Reuters.

Данните за инфлацията от сряда даже ще засилят причините за свръхголямо повишение на лихвения % на ЕЦБ от 75 базисни пункта идната седмица.

Процентът на инфлация евентуално ще скочи нагоре през септември “, сподели икономистът на Commerzbank Кристоф Вайл. „ Следователно, натискът върху ЕЦБ да продължи да покачва доста лихвените проценти евентуално ще остане висок. “

Докато покачването на цените на храните и силата не беше изненадващо, скокът в разноските за услуги и 5% инфлация за неенергийните промишлени артикули явно ще разтревожат политиците на ЕЦБ.

Те също по този начин ще се тревожат за непрекъснатото повишаване на базовите цени, което демонстрира, че високите разноски в този момент се популяризират в цялата стопанска система посредством така наречен вторични резултати.

Сега чакаме ЕЦБ да увеличи със 75 базисни пункта идната седмица, даже в случай че новите прогнози за напредък се приближават до низходящия сюжет “, сподели Nordea в записка.
Рецесия?
Избягването на спад наподобява все по-трудно, защото икономическите настроения са все по-минорни. Високите разноски за сила ще принудят семействата да насочват разноските си към сметката си за отопление, оставяйки по-малко за други продукти, изключително услуги.

Индустрията също ще бъде мощно наранена, като енергоемките браншове евентуално ще лимитират производството. От своя страна това ще сътвори усложнения в предлагането, което ще подхрани инфлацията.

По-високата инфлация ще натежи в допълнение върху търсенето, забавяйки растежа и тласкайки еврозоната към криза тази зима “, счита Рикардо Марчели Фабиани от Oxford Economics.

Таванът на цените на силата, премислян от Европейски Съюз, може да помогне на ЕЦБ, само че инфлацията към този момент е мъчително висока и е такава от известно време, тъй че политиците няма да си разрешат лукса да избягат от бурята.

Пазарът на труда е друго безпокойствие, което способства за увеличението на лихвите и разрешава на рецесията да се задържи. Тъй като заетостта към този момент е рекордно висока, дефицитът на работна ръка е все по-болезнен и е единствено въпрос на време заплатите да стартират да порастват, поставяйки началото на сложна за спиране серпантина сред заплати и цени.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР