Инфлацията в Европейския съюз се ускори през миналия месец. В

...
Инфлацията в Европейския съюз се ускори през миналия месец. В
Коментари Харесай

Накъде ще поеме инфлацията?


Инфлацията в Европейския съюз се форсира през предишния месец. В съпоставяне с юни 2021 година хармонизираният показател на потребителските цени (ХИПЦ - HICP) се усили в 25 от страните членки, а закъснение записаха единствено Германия (-0,5 процентни пункта) и Нидерландия (-0,3 п.п.), по данни на Евростат, съобщи Българска телеграфна агенция.

Като цяло в Европейски Съюз инфлацията се форсира през всеки от последните 12 месеца, въпреки и в друга степен, като през юни предходната година бе на относително ниско ниво. Това е и последният месец, в който годишната инфлацията в Европейски Съюз бележи спад: до 2,2 на 100 през юни 2021 година след 2,3 на 100 през май 2021 г. 

" Инфлацията се увеличи през последните месеци, значително поради базови резултати, преходни фактори и нарастване на цените на силата. Очаква се (инфлацията) да се форсира в допълнение през втората половина на годината, преди да се забави ", сподели тогава президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард, представена от Си Ен Би Си.

Положителните прогнози на ЕЦБ обаче не се сбъднаха. Потребителските цени както в Европейски Съюз, по този начин и в еврозоната продължиха да нарастват и през първите месеци на актуалната година.  

От юни 2021 година до края на календарната година инфлацията в Европейски Съюз се форсира доста, като през декември доближи 5,3 на 100. Като главен фактор за наклонността икономисти, представени от телевизия " Евронюз ", тогава показаха отварянето на стопанските системи от Общността след въведените противоепидемични ограничения и проблемите с предлагането, което не можеше да задоволи равнищата на търсене.

Като различен значим съставен елемент за растежа на инфлация през втората половина на предходната година се яви повишаването на силата. За интервала юли-септември 2021 година инфлацията при енергийните артикули в еврозоната записва годишно нарастване до 15,76 на 100. През идващото тримесечие октомври-декември, още веднъж на годишна основа, енергийните артикули нарастнаха с 25,7 на 100.

С настъпването на новата година, през първия месец на 2022-а, инфлацията при силата в еврозоната продължи да се форсира (28,8 на сто). Започналата война в Украйна единствено ускори този резултат, като цените на енергоносителите се повишиха и през февруари и март, надлежно с 32 на 100 и 44,3 на 100. След закъснение до 37,5 на 100 през април и 39,1 на 100 през май, растежът на цените на силата в страните, приели еврото, доближи 42 на 100 през юни.

Хармонизираният показател на потребителските цени в Европейски Съюз регистрира средногодишен растеж от 7,7 на 100 през интервала януари-юни 2022 година. Нивата на повишаване на потребителските цени се усилват през всеки един от месеците през посочения интервал, като са били най-ниски през януари (+5,6 на сто) и най-високи през юни (+9,6 на сто), сочат данните на Евростат.

Междувременно стана известно, че инфлацията в Съединени американски щати се е ускорила до 9,1 на 100 на годишна база през юни. Това е най-високото й ниво от края на 1981 година и отразява по-високите разноски за бензин, заслон и храна, сочат данните на американското министерство на труда.

Окончателните числа надминаха формалните прогнози, наблягайки безмилостния ценови напън, даващ още причини на Управлението за федералния запас на Съединени американски щати за ново мощно нарастване на лихвените проценти по-късно през месеца, означиха международните организации.

На този декор основният изпълнителен шеф на " Голдман Сакс " (Goldman Sachs) Дейвид М. Соломон сподели, че инфлацията е надълбоко вкоренена в световната стопанска система и не е ясно дали обстановката ще се усъвършенства до края на годината.

" Виждаме, че инфлацията е надълбоко вкоренена в стопанската система и това, което е извънредно за този съответен интервал, е, че както търсенето, по този начин и предлагането са наранени от външни събития, а точно пандемията и войната против Украйна ", добави Соломон.

По думите му изпълнителните шефове, ръководещи огромни международни компании, не престават да следят непрекъснат инфлационен напън върху веригите си за доставки. Въпреки това съгласно специалистите на " Голдман Сакс " има признаци, че инфлацията ще се забави през втората половина на годината.

Какво ще е развиването на потребителските цени през оставащата част от 2022 година?

" Отговорът е подозрителен и всички ще следим доста деликатно " развиването на обстановката, сподели също така Соломон, като добави: " Очаквам, че ще има повече неустойчивост и ще има повече неустановеност ". 

Той сигнализира, че УФР ще бъде насила да предприеме по-агресивни нараствания на лихвените проценти, защото инфлацията продължава да бъде проблем. Това може да стартира да наранява " корпоративното доверие, а също и потребителската интензивност в стопанската система ".

Миналата седмица новият началник на " Банк ъв Америка " (Bank of America) Майкъл Гапен сподели, че в този момент чака " лека криза " тази година, защото непрекъснатата инфлация и нападателната парична политика карат потребителите да понижат разноските си.

Каква е инфлацията в България?

В България хармонизираният показател на потребителските цени означи растеж от 14,8 на 100 през юни 2022 година по отношение на същия месец година по-рано. Така страната ни зае петото място измежду страните членки на Европейски Съюз по инфлация през юни, като преди нас са единствено Естония (+22,0 на сто), Литва (20,5 на сто), Латвия (19,2 на сто) и Чехия (16,6 на сто).

На месечна основа, по отношение на май, показателят се усили с 1,2 на 100, а с годишно струпване, по отношение на декември 2021 година, родните потребителски цени, измерени посредством хармонизирания показател, набъбнаха с 9,4 на 100. 

По данни на Национален статистически институт обособените групи потребителски артикули у нас през юни, съгласно хармонизирания показател, нарастват както следва (в низходящ ред):

-    Транспорт - 29,9 на сто;
-    Хранителни артикули и безалкохолни питиета - 23,5 на сто;
-    Ресторанти и хотели - 19,2 на сто;
-    Жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива - 17,1 на сто;
-    Жилищно обзавеждане, артикули и услуги за семейството и за всекидневно поддържане на дома - 12,1 на сто;
-    Образование - 7,1 на сто;
-    Облекло и обувки - 5,7 на сто;
-    Развлечения и просвета - 5,1 на 100 ;
-    Разнообразни артикули и услуги - 5,0 на сто;
-    Алкохолни питиета и тютюневи произведения - 3,1 на сто; 
-    Здравеопазване - 2,0 на сто;
-    Съобщения - 2,0 на 100.

В базисния сюжет на своята макроикономическата прогноза за юни Българската национална банка (БНБ) планува инфлацията тази година да е 14,7 на 100. Като аргументи за нея родните специалисти показват повишаването на енергоносителите и на суровините. 

Прогнозата на Българска народна банка за инфлацията се движи в необятен диапазон - от 11,4 на 100 до 20,2 на 100, поради обилни съмнения на интернационалните цени на суровините и поради войната в Украйна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР