Инфлацията в Европа прескача исторически върхове: цените на електроенергията растат,

...
Инфлацията в Европа прескача исторически върхове: цените на електроенергията растат,
Коментари Харесай

ЕС е изправен пред хлебни бунтове. Кой печели от кризата в Европа

Инфлацията в Европа прескача исторически върхове: цените на електрическата енергия порастват, следвани от цените на храните. Обикновените европейци стягат коланите, а фирмите лимитират бизнеса. Европейски Съюз е изправен пред дълга криза, вероятни са национални безредици, предизвестяват анализатори. Как ще завърши рецесията в района?

Цените чупят върхове

През август хлябът в Европейски Съюз е поскъпнал приблизително с 18 на 100 на годишна база, регистрира Евростат. Най-значително в Унгария - с 66 на 100, в Литва, Латвия, Естония и Словакия - с над 30 на 100.

В западната част на Европа обстановката е по-добра. Така да вземем за пример във Франция цените на храните са скочили с осем %, в Холандия и Люксембург - с 10.

По-трудно е за бедните страни, отбелязва хърватското издание „ Адванс “.

Пролетното понижение на доставките на украинско зърно за европейския пазар даде резултат - към 4,5 млн. тона суровина заседнаха в черноморските пристанища.

Това лято сушата удари Стария свят, най-лошата от 500 години. Още през юли Европейска комисия предизвести за неуспех на реколтата в половината страни от района. Най-тежко е ситуацията в източната част на Ирландия, в Италия, Унгария, Румъния, Молдова, Финландия.

Добавиха масло в огъня и глобите върху износа на съветски зърнени култури. " Европейският съюз единствено изостри проблемите си с рестриктивните мерки, а ненормалната горещина изостри обстановката. Предполага се, че реколтата ще падне с 15-20 % ", споделя Владислав Антонов, финансов анализатор в „ Бит Ривър “.

Времето не благоприятстваше Индия, на която се надяваха да размени украинските доставки на пшеница. Пролетта в страната обаче се оказа гореща. Наложи се да ограничи износа, поради което на пазара още веднъж липсват първични материали.

Но не става въпрос единствено за естествените бедствия. Европейски Съюз е изправен пред енергийна рецесия, породена от отхвърли от съветски газ. Котировките в Европа внезапно потеглиха нагоре - сега надвишиха три хиляди $ за хиляда кубически метра.

Европейците употребяват синьо гориво за произвеждане на електрическа енергия. В резултат цената на фючърсите на електрическа енергия с доставка за една година счупи исторически връх. В Германия и Франция тя надвиши хиляда евро за мегаватчас.

Освен това Европейски Съюз няма задоволително вода за Водноелектрическа централа. Например делът им в енергийния баланс на Норвегия доближава 95 %. Страната изнася електрическа енергия за Швейцария, Дания и Холандия.

Разходите порастват и предприятията са принудени да покачват цените на продуктите. Обикновените европейци могат единствено да понижат разноските.

Бързото повишаване на хляба заплашва с национални безредици, предизвестява италианският вестник „ Ла Стампа “. Населението на Европейски Съюз към този момент излезе на улицата с искане за ограничение на цените за електричество и газ. Един по един затварят фабрики в района, компании редуцират бизнеса си.

Въпреки това, в случай че се има вяра на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, жителите на Европейски Съюз са подготвени да страдат, с цел да се борят с Русия.

Затова Брюксел не измисли нищо по-добро от това да понижи температурата в офиси и публични места. Сградите, в които хората „ не остават дълго “, въобще не би трябвало да се отопляват, споделят служителите.

Нова взаимозависимост

Докато Брюксел пести от парно, годишната инфлация в Европейски Съюз доближава нови върхове. През август надвиши 10 %. През юли - 9.8. " Това значително се дължи на доста меката политика на западните централни банки. Те наляха пари в стопанската система, с цел да преодолеят рецесията, дължаща се на пандемията ", сподели Марк Гойхман, основен икономист в осведомителния и изчерпателен център „ Телетрейд “. Плюс това, геополитическо напрежение, растящи цени на енергийните запаси, неурожай.

Но в последно време тези фактори последователно губят своята заостреност, споделят анализатори. Регулаторите покачват лихвите.

Възобновен е вносът на съветско и украинско зърно. Европейските подземни газови складове са запълнени на 80-85 %. Котировките за синьото гориво се намалиха от августовския връх от три хиляди и половина $ за хиляда кубически метра. Черното злато не остава по-назад: петролът „ Брент “ се търгува на фондовата борса под 90 $ за барел.

Рано е обаче за разпределяне. Синоптиците предвиждат студена зима в Стария свят. Никой не изключва спирания на доставките на газ.

Изпомпването му от Русия към Европейски Съюз е намаляло с 50 милиарда кубически метра тази година, сподели вицепремиерът Александър Новак.

Според Международната организация по енергетика Европейският съюз е закупил 155 милиарда кубични метра през 2021 година Така доставките могат да бъдат понижени с съвсем една трета.

Освен това есенната сеитба се провали в Китай, където се създава и употребява най-вече зърно. Пекин има намерение да усили покупките на зърнени култури на международния пазар.

Затова августовското повишаване на хляба в Европа не е краят, счита Владислав Антонов.

Освен това ще би трябвало да отделят пари за енергийни запаси - цените им в този момент са неведнъж по-високи от междинните индикатори за последното десетилетие. Европейският съюз към този момент е изгубил съвсем половин трилион евро поради енергийната рецесия, пресметнаха анализаторите на „ Брюгел “.

Заедно членовете на Европейски Съюз отделиха 314 милиарда евро, с цел да смекчат удара върху популацията и бизнеса. Англия, която напусна Европейския съюз, влага 178 милиарда. Тези пари обаче не са задоволителни, уверени са специалистите.

„ Видяхме, че цените на силата скочиха в Европа, зимата ще бъде доста сложна за тях “, съчувства на европейците министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън.

Междувременно в Съединени американски щати обстановката е доста по-добра. „ Разбира се, това също ни визира, само че ние не сме толкоз изложени на това, колкото те “, добави Йелън. Вашингтон има намерение да помогне на своя политически съдружник „ да откри различни източници “.

Освен това те не са мислили дълго време: те са решили да закачат европейците твърдо и за дълго върху техния безценен полутечен природен газ. През първата половина на годината Съединени американски щати станаха най-големият експортьор в света - доставките са се нараснали с 12 % по отношение на същия интервал на 2021 година

Основната част е изпратена в Европейски Съюз и Англия - те обезпечават 47 % от общия размер на европейския импорт на ВПГ. Катар, Русия и африканските страни също са измежду най-големите продавачи.

Освен това Германия и Съединени американски щати са се споразумели за дълготрайни контракти - за двадесет години - от 2026 година Германия сега няма инфраструктура за ВПГ, само че страната построява нужните терминали с ускорени темпове.

Няма да е допустимо бързо да се размени съветският тръбопроводен газ. Германският канцлер Олаф Шолц се завърна от ОАЕ с контракт единствено за един танкер ВПГ, отбелязва „ Блумбърг “.

Затова анализаторите чакат по-нататъшен растеж на цените на синьото гориво. През зимата ще коства повече от четири хиляди $ за хиляда кубически метра, признаха от “Газпром “. В резултат на това индустриалният бранш на Европейски Съюз е изправен пред проблеми.

Някои европейски компании за произвеждане на стомана, торове и други значими първични материали към този момент трансферират потенциал към Съединени американски щати заради високите цени на силата. „ Американската стопанска система беше измежду тези, които завоюваха най-вече от енергийната рецесия в Европа “, написа „ Уолстрийт Джърнъл “.

Изданието предизвестява за риска от започване на " нова епоха на деиндустриализация ".

Регионът е изправен пред дълга и дълбока криза, предвиждат специалистите от „ Дойче Банк “. Спадът на Брутният вътрешен продукт ще е с три % и ще продължи доникъде на идната година.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР