Инфлацията в България ще спада, тя забавя темповете си и

...
Инфлацията в България ще спада, тя забавя темповете си и
Коментари Харесай

Икономист: Пикът на инфлацията и цените е преминат

„ Инфлацията в България ще спада, тя забавя темповете си и това е отчетлива наклонност “ , обявиха икономистите Румен Гълъбинов и Евгений Кънев. Гълъбинов уточни, че през последния месец инфлацията е 16,4% на годишна база към януари. По думите му тя се забавя и стартира да спада. Според него хората ще могат усетят смяната към средата на годината.

Кънев счита, че при в страните в еврозоната нарастването на цените е доста по-малко, в сравнение с у нас.

„ Нашата страна и Унгария, които са отвън еврозоната, са с най-високата инфлация. А сякаш е доста ужасно в случай че влезем там. Трябва постоянно да съпоставят своето състояние с това на другите страни. България е единствената, която има по-високо приблизително нарастване на приходите, в сравнение с инфлацията ” , разяснява Кънев пред „ NOVA “.

Гълъбинов направи предложение в магазините да се сложат етикети, на които да е изписана цената в лв. и евро , което да продължи 6 месеца, с цел да може потребителите да свикнат. Според него страната ни към момента има шансове да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 година Той счита:

„ Въпрос на политическа воля. Помага ни и обстановката в интернационален проект. ЕЦБ и еврогрупата са настроени добре към нас. ”

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР